Risotto met groene asperge

Risotto met groene asperge 5 0 5 1

maart 18, 2015

Bekijk ook onze andere risotto recepten in ons volledige overzicht met risotto recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 40 mins
  • 15 mins

    40 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten

500g groene asperge

300g risotto

600ml runderbouillon

100ml droge witte wijn

1 grote rode ui

3 tenen knoflook

1 handje vol verse tijm

80g rauwe ham of pancetta in dunne plakken

100g Parmezaanse kaas

1 eetlepel creme fraiche

1 eetlepel roomboter

1 flinke scheut olijfolie

Zwarte peper naar smaak

Zout naar smaak

Voorbereiding

1Snijd de onderste, witte delen van de asperges. Gooi deze weg. Schil de asperges met een dunschiller. Meestal is dit alleen noodzakelijk bij de onderste helft. Snij vervolgens de toppen (3 tot 5 cm) eraf en de rest van de asperges in stukjes van 2 cm. Hak de rode uien en knoflook fijn. Pluk de blaadjes van de tijm takjes. Los een bouillonblokje op in 6 dl water en zet op een laag vuur.

Bereiding

1Stoom (bij voorkeur) of kook de gesneden asperges zo'n 5 tot 7 minuten. Voeg de toppen toe nadat de gesneden asperges twee minuten hebben gekookt. Zet de gestoomde asperges apart.

2Neem een pan met dikke bodem en smelt hierin de boter op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Voeg de ui en knoflook toe. Laat dit zo'n 4 minuten zachtjes goudblond bakken. Voeg de rauwe ham in stukjes van 1 cm gesneden toe. Laat 1 minuut meebakken en doe de risotto erbij. Zorg ervoor dat de risotto goed door het boter en de olie wordt gemengd.

3Voeg na 1 minuut roeren de witte wijn erbij. Laat deze verdampen. Voeg vervolgens, onder constant roeren, beetje bij beetje de runderbouillon erbij zodat de risotto niet droogvalt. Na 10 minuten voeg je de helft van de tijm erbij. Vlak voor de risotto beetgaar is (ongeveer na 20 minuten) voeg je de rest van de tijm en de aspergestukjes toe zodat deze weer opwarmen. Voeg op het moment dat de risotto daadwerkelijk beetgaar is de helft van de Parmezaan toe en één flinke eetlepel crème fraîche. Zout en peper naar smaak erbij en verdeel de risotto over de voorverwarmde borden. Strooi de rest van de Parmezaan erover en serveer meteen.

Serveertip

1Houd de aspergetoppen apart en leg deze als laatste bovenop de risotto. Een blaadje basilicum of wat verse tijm als garnering kan nooit kwaad.

Gerelateerde recepten

1 Review

Kim van Taanom

december 17, 2021

Super recept.
Lekker romig, met bite van de asperge.
Kost wel even wat tijd, maar zeker de moeite waard!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.