Rode wijn risotto

Rode wijn risotto Rode wijn risotto 0 0 5 0

maart 22, 2015

Rode wijn risotto

Over rode wijn risotto

In navolging van ons recept voor witte wijn risotto vandaag het recept voor rode wijn risotto. Rode wijn risotto in natuurlijk meer een recept voor in het najaar of de winter, maar door het slechte weer van de afgelopen dagen kregen wij hier toch wel weer zin in. Dus rode wijn risotto, it is! Koken met rode wijn geeft ons altijd het gevoel dat wij echt heel culinair bezig zijn, de smaak bevestigd dit, maar eigenlijk valt dit reuze mee. Rode wijn en risotto zijn gewoon een super combinatie.

Verder wordt in dit recept voor risotto met rode wijn de Parmigiano Reggiano op 3 manieren gebruikt. De eerste manier is door de kaas door de risotto heen te smelten, dit is gebruikelijk bij het bereiden van risotto. Bij het opmaken van het bord schaven wij er ook nog een klein beetje overheen, dit is de tweede bereidingswijze. En de derde manier is op deze afbeelding de meest zichtbaren, namelijk het kaaskoekje. Het lekkere van het kaaskoekje is, dat wanneer je deze breekt en combineert met een hapje risotto dit een heerlijke smaak geeft.

Toch op zoek naar meer risotto recepten..? Bekijk dan ons volledige overzicht risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

5 handjes risotto

1 sjalot

400ml Italiaanse rode wijn

500ml runderbouillon

Vers gemalen peper

Zeezout

30g boter

60g Parmigiano Reggiano

Voorbereiding

1Pel de sjalot en snij deze in kleine stukjes. Verwarm de bouillon en schaaf de Parmigiano Reggiano alvast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding

1Smelt 25 van de 30 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter niet meer schuimt en er mooi goud bruin uitziet, fruit je de sjalot. Na ongeveer 2 minuten doe je ook de risotto in de pan. Zorg ervoor dat de korrels risotto helemaal worden bedekt met het vocht uit de pan. De smaak van de boter en de sjalot krijgt nu de kans om lekker in de risotto te trekken, dit komt het eindresultaat alleen maar ten goede.

2Blus het geheel af met de rode wijn. Laat het vuur op ca. 60 tot 70% van het vermogen staan en blijf de risotto roeren met een pollepel. Continu blijven roeren is erg belangrijk bij het maken van risotto aangezien het zetmeel van de 'riso' hierdoor loslaat. Dit geeft de risotto die heerlijke romige smaak.

3Als de rode wijn volledig is geabsorbeerd, doe je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Als de bouillon ook is opgenomen, voeg je de volgende soeplepel toe. Dit proces herhaal je tot de rode wijn risotto bijna gaar is. Het koken van risotto duurt doorgaans 16 tot 18 minuten. Proef na een kwartier hoe de textuur is. Op basis van wat je proeft, bepaal je hoeveel bouillon je nog toevoegt. Het is natuurlijk niet perse nodig om alle bouillon te gebruiken, de 500 ml is slecht een indicatie.

4Tijdens het bereiden van de risotto bak je ook het kaaskoekje wat je op de afbeelding ziet. Leg 20 gram Parmagiano Reggiano op een stukje bakpapier. Afhankelijk van hoe groot je het koekje wil maken, leg je de Parmigiano Reggiano in de vorm van een cirkel. Dit kan ook met een ronde vorm, bijvoorbeeld een beker of een garneervormpje als je die hebt. Zet de de bakplaat in de oven voor 10 tot 15 minuten. Afhankelijk van de dikte van het koekje is deze iets eerder of iets later klaar, hou ook dit goed in de gaten.

5Als de risotto net niet gaar is, haal je de pan van het vuur. Doe nog een heel klein beetje bouillon in de pan en begin met het 'monteren' van de risotto. Doe de resterende 5 gram boter in de pan samen met 40 gram Parmigiano Reggiano. Proef wederom en breng het gerecht verder op smaak met vers gemalen peper en zeezout.

6De rode wijn risotto is nu helemaal klaar. Garneer met wat verse peterselie, schaaf er nog wat Parmigiano Reggiano overheen en geef het kaaskoekje een mooie plek op het bordje of kommetje. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.