Spaghetti met gehaktballetjes

Over spaghetti met gehaktballetjes
Gehaktballetjes zijn altijd lekker om te eten, maakt niet uit wanneer en waar. Dus ook in de de spaghetti! Het Italiaanse woord voor gehaktbal of beter gezegd balletje is 'polpette'. Eigenlijk is dit dus het recept voor 'spaghetti con polpette'. De polpettes spelen een prominente rol in dit recept, daarom gaat er speciale aandacht uit naar het maken van de balletjes. Met name het kruiden van de balletjes is essentieel om van dit gerecht een succes te maken!
Meer spaghetti recepten zijn te vinden in ons complete overzicht met spaghetti recepten!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: spaghetti recept voor 3 tot 4 personen
Voorbereiding van de gehaktballetjes
1Snij 2 sjalotten, 1 teentje knoflook, basilicum, rozemarijn en 2-3 blaadjes salie in kleine stukjes. Kluts het ei.
Voorbereiding van de pastasaus
1Snij 2 sjalotten en 2 teentjes knoflook in kleine stukjes. Ontvel de trostomaten, verwijder de pitjes en snij de tomaten in kleine stukjes.
Bereiding
1De hoofdrolspeler in dit gerecht zijn de Italiaanse gehaktballetjes. Gooi het gehakt in een schaal en voeg 1 theelepeltje zout toe en peper naar smaak in combinatie met het geklutste ei. Verwarm de olijfolie in de koekenpan en fruit de knoflook en de sjalotten. Voeg de gesneden kruiden toe zodat die lekker begint te geuren. Als laatste 1 eetlepel tomatenpuree toevoegen en zodra dit is verwarmd het geheel gelijk toevoegen aan het gehakt. Op basis van 500 gram gehakt moet het mogelijk zijn om ongeveer 12 gehaktballetjes te draaien die zo groot zijn als een golfbal. Bak de gehaktballetjes in circa 10 minuten gaar.
2Maak ondertussen ook de tomatensaus voor de gehaktballetjes. Gebruik een andere koekenpan en verwarm ook hier olijfolie in. Fruit hierin de andere 2 sjalotten en de 2 overige tenen knoflook. Mocht er eventueel nog wat gehakt over zijn dan kun je dit meebakken met de sjalotten en de knoflook. Als de knoflook en de sjalotten na 2 minuten glazig worden de witte wijn gebruiken om het geheel af te blussen. Wacht tot de witte wijn is verwarmd en doe ook de tomaten in de koekenpan. Als de tomaten helemaal zijn opgegaan in het vocht van de wijn nog een eetlepel tomatenpuree toevoegen. Tot slot peper en zout aan het gerecht toe voegen net zo lang totdat het volledig op smaak is.
3Voeg de gehaktballetjes aan de saus toe, zodat de smaak van de saus lekker in de gehaktballetjes kan trekken. Wat ook erg lekker is, is om een takje rozemarijn in de pan te gooien en mee te laten trekken. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar. De spaghetti met gehaktballetjes is nu klaar, buon appetito!
Serveertip
1Zoals bij iedere pasta gerecht met tomatensaus misstaat wat Parmigiano Reggiano niet bij dit gerecht. Eventueel kun je ook nog een paar blaadjes basilicum over het gerecht heen strooien.
Riggs
september 4, 2019
Ontzettend heerlijk recept! Echt een aanrader!