Asperge risotto met room

Asperge risotto met room Asperge risotto met room 0 0 5 0

mei 15, 2016

Asperge risotto met room

Over asperge risotto met room

Asperge risotto is natuurlijk verbonden aan het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen begint in april en loopt tot in juni. In deze periode is het natuurlijk genieten van allemaal lekkere recepten met asperge in de hoofdrol. In de Italiaanse keuken is asperge een graag geziene gast, getuige ook dit heerlijke recept voor asperge risotto met een klein beetje room.

Voor het bereiden van dit recept is het zaak om rekening te houden met een aantal punten. Allereerst de bereiding van de asperges. Als je de stappen uit dit recept volgt kan er in feite niets misgaan. Wat je vooral niet moet doen is de asperges van tevoren koken, want dan veranderen deze tijdens het koken van de risotto in veel te zachte stukjes groente zonder smaak of bite. Het is juist belangrijk dat de asperges nog wat bite hebben want dat maakt dit recept extra lekker. Ook is het van belang om de risotto na zo'n 15 minuten koken te proeven. Dit is om te bepalen wat de gaarheid is. Indien de korrel nog erg hard is, blijf je gewoon bouillon toevoegen. Maar zodra je denkt nog maximaal 2 minuten koken en dan is de risotto gaar, dan is dat het moment om de pan van het vuur te halen en nog wat bouillon toe te voegen. Hiermee krijg je de perfecte textuur. En een open deur, maar het moet toch worden vermeld... Als je alle stappen hebt doorlopen, proef dan nog een keer wat je van de smaak vindt en voeg desgewenst nog wat zeezout toe. Het zou zonde zijn van die heerlijke asperges als je risotto niet op smaak is. Geniet in ieder geval van dit heerlijke recept voor asperge risotto met room. Buon appetito!

Neem ook gerust een kijkje tussen onze andere risotto recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 5 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: Risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

Boter

1 ui

250g asperges

100ml Italiaanse droge witte wijn

500ml groentebouillon

Vers gemalen peper

Zeezout

Een flinke hand Parmezaanse kaas

50ml room

Voorbereiding

1De voorbereiding voor dit recept voor asperge risotto met room bestaat uit slechts vier handelingen. Verwijder de schil van de ui en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de houtige onderkant van de asperges en gooi deze weg. Snijd de toppen van de asperges en daarna het resterende gedeelte in stukken van een halve centimeter. Verwarm de bouillon en schaaf de Parmezaanse kaas alvast.

Bereiding

1Gebruik een pan met dikke bodem en smelt hier een flinke klont boter in. Zodra de boter is gesmolten, doe je de ui en de stukken asperge in de pan. Bak de ui en de asperge ongeveer 2 tot 3 minuten. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd, hierdoor komen de smaken goed los.

2Daarna doe je ook de risotto in de pan. Bak de risotto mee en laat de korreltjes goed het vocht oppakken wat reeds in de pan zit. Je zult merken dat het middelste puntje geleidelijk zichtbaar wordt.

3Zodra dit het geval is, blus je de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de wijn inkoken en schep daarna de eerste soeplepel bouillon in de pan. Herhaal dit principe soeplepel voor soeplepel tot de risotto nagenoeg gaar is.

4Je moet de risotto vooral niet in 1 keer proberen gaar te koken, want de risotto gaart nog steeds verder en hiermee loop je het risico dat je geen risotto krijgt, maar rijstepap. Haal de pan dus van het vuur als de risotto, dus bijna gaar is. Doe nog een halve eetlepel bouillon in de pan en stop dan met het toevoegen van extra vocht.

5Vervolgens is het tijd om dit recept voor asperge risotto met room te monteren. Voeg nog een klein beetje vers gemalen peper toe. Roer de kaas door de risotto met nog een klein klontje boter en voeg als laatste de room toe. Proef de risotto en eventueel kun je nog extra smaak toevoegen door middel van een beetje zeezout. Dit recept voor asperge risotto met room is nu helemaal klaar.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.