Pompoenrisotto met Gorgonzola

Pompoenrisotto met Gorgonzola Pompoenrisotto met Gorgonzola 0 0 5 0

oktober 10, 2017

Pompoenrisotto met Gorgonzola

Over dit recept voor pompoenrisotto met Gorgonzola

Het is weer herfst en als het herfst is, dan verschijnen de pompoenen weer in de supermarkt. De eerste keer dat mijn oog op een pompoen viel, kon ik het niet nalaten om deze gelijk mee te nemen. Wat ik hiermee ging maken, wist ik toen nog niet, maar dat het een goede aankoop was, wist ik wel...

Uiteindelijk is het dus pompoenrisotto met Gorgonzola geworden. Het was alweer een tijdje geleden dat ik risotto had gemaakt, maar het blijft een van onze favoriete Italiaanse gerechten. De pompoen kwam hierbij uitstekend van pas en de combinatie met Gorgonzola is waanzinnig lekker. In dit recept wordt de pompoen in de oven gemaakt en daarna gepureerd. Wat je eventueel ook nog kan doen, is een paar blokjes pompoen bewaren en deze door de risotto roeren of er boven op leggen wanneer je de risotto hebt opgediend.

Heb je net als ik een pompoen in huis gehaald en ben je na het lezen van dit recept toch nog op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan ook even op onze pagina met pompoen recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Bereiding: 45 minuten
  • 15 minuten

    45 minuten

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 4 personen

Ingrediënten

400g risotto

1 ui

Olijfolie

100ml witte wijn

1l groentebouillon

100g Gorgonzola

1 pompoen

Zeezout

Vers gemalen peper

Voorbereiding

1Verwijder met een scherp mes de harde korst van de pompoen. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door de pompoen eerst door de helft te snijden en op de platte kant te leggen. Daarna snijd je de harde buitenkant er makkelijk af. Als je dit hebt gedaan, haal je de pitten en de draderige binnenkant eruit. Snijd de pompoen tot slot in kleine blokjes.

2Verwijder de schil van de ui en snijd deze in fijne stukjes. Verwarm de bouillon alvast en snijd de Gorgonzola in blokjes.

Bereiding

1Leg de blokjes pompoen in een ovenschaal. Besprenkel de pompoen met een beetje olijfolie en voeg zeezout en peper toe. Zet de pompoen in de oven voor de duur van ca. 40 minuten.

2Als de pompoen nog 15 minuten in de oven moet, begin je met de risotto. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en fruit hierin de gesneden ui. Het fruiten duurt 2 tot 3 minuten.

3Vervolgens doe je de risotto in de pan. Zorg ervoor dat de risotto wordt bedekt met de olie uit de pan.

4Zodra het witte puntje in het midden van de korrel zichtbaar is, dan blus je de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de wijn helemaal absorberen door de rijstkorrels.

5Schep soeplepel voor soeplepel de bouillon in de koekenpan. Hierbij houd je je aan het volgende proces. Schep wat bouillon in de pan en laat dit opnemen door de risotto. Als er geen bouillon meer in de pan zit, schep je de volgende soeplepel erbij. Het koken van de risotto duurt ongeveer 15 minuten.

6Als je het goed hebt getimed, dan is de pompoen net iets eerder klaar dan dat de risotto gaar is. Hevel de pompoen over in een staafmixer, voeg wat bouillon toe en pureer tot een gladde substantie.

7Proef hoe gaar de risotto is, als de korrel nog net iets te hard is, schep je er nog een klein beetje bouillon bij. Roer de pompoenpuree door de rijst, zodat er een mooie oranje kleur ontstaat in de pan.

8Smelt de Gorgonzola in de pompoenrisotto. Tip: voeg de Gorgonzola beetje bij beetje toe. Het is niet de bedoeling dat de Gorgonzola de smaak van de pompoen te veel overheerst.

9Proef de pompoenrisotto nog een keertje en als de korrel de juiste textuur heeft en de smaak goed is, is dit recept helemaal klaar. Eventueel kun je nog een klein beetje zeezout en peper toevoegen. Geniet van dit lekkere recept voor pompoenrisotto met Gorgonzola!

Gerelateerde recepten

0 Beoordelingen

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.