Carne al Bordo

Carne al Bordo Carne al Bordo 2 0 5 1

maart 14, 2015

Carne al Bordo

Over Carne al Bordo

Carne al Bordo betekent in het Nederlands vlees op bord en is een heel bijzonder traditioneel gerecht. Dit gerecht werd in Italië gegeten door de arme Italiaanse bevolking. Voor dit gerecht is ervoor gekozen om kwalitatief vlees te gebruiken, maar in Italië werden restjes vlees gebruikt. Deze worden verwarmd op een bord. Verwarmd op een bord hoor ik je denken? Ja, de arme gezinnen hadden vaak maar 1 pitje om op te koken. Daarom werd een pan water verwarmd waarin pasta of groente worden gekookt. Uit pure noodzaak werd een bord met olijfolie geplaatst op de pan en verwarmd om het vlees te bereiden en toch gelijktijdig klaar te hebben. Misschien is dit wel het meest bijzondere recept wat momenteel op deze site staat, hiermee waan je je echt in Italië onder de lokale bevolking.

Meer traditionele Italiaanse vlees recepten vind je in ons complete overzicht met vlees recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 20 mins
  • 10 mins

    20 mins

  • Hoeveelheid: vlees recept voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten

700 tot 800g Tournedos

Olijfolie extra vergine

1 theelepel zout

Zwarte en groene peperkorrels

1 teentje knoflook

4 blaadjes salie

1 takje rozemarijn

Voorbereiding

1Snij het vlees in zeer dunne strookjes en rol het plat met een deegroller of een schone fles. Na het rollen verzamel je de plakjes vlees op een bord en laat je deze op kamertemperatuur komen, maar zet vooral niet terug in de koelkast. Dit is essentieel, anders is het vlees te koud en wordt dit niet gaar. Snij de knoflook in flinterdunne plakjes met een zeer scherp mes of een scheermes. Tot slot snij je ook de salie en rozemarijn in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 70 graden.

Bereiding

1Zet een grote soeppan water op het vuur en kook 1 liter water. Leg 3 satéprikkers op de rand van de pan en zet hierop een bord, zodat het bord de pan niet raakt. Giet de olijfolie in het bord, zodat de volledige middenbodem onder de olie staat.

2Doe de peperkorrels, de knoflook en de kruiden in de olie tezamen met een theelepel zeezout en roer dit goed door zodat alles onder de olie staat.

3Zet het gas op hoog vuur en laat dit gedurende de gehele bereiding op hoog vuur staan terwijl het water kookt. Zodra het stoom langs het bord komt, leg je de plakjes vlees in de olie.

4Zorg ervoor dat 1 laag vlees volledige olieoppervlakte bedekt. Na ongeveer 3-4 minuten bekijk je of het vlees al enigszins verkleurd is. Als dat het geval is, draai je het vlees om, zodat ook de andere zijde kan verkleuren. Zodra je olievlekjes op het vlees ziet ontstaan na wederom 3-4 minuten is het vlees klaar.

5Leg het vlees na de bereiding op een bordje met dubbel keukenpapier, bestrooi het vlees met extra zeezout en plaats dit in de voorverwarmde oven. Herhaal dit ritueel net zo lang tot dat alle lapjes bereid zijn.

6Neem de Carne al Bordo uit de oven en laat u verrassen door dit fantastische ongebakken, maar super gezonde Italiaanse vleesgerecht! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

2 Reviews

Tjerk Kleisma

augustus 30, 2019

Ciao Hans,
Ik ben er even ingedoken en heb een aanpassing gemaakt in het recept.
Het systeem aan de achterkant van onze site doet soms spontaan zelf een aanpassing.
Niet heel handig, maar bij deze dus gecorrigeerd.
Ben benieuwd wat jij van dit gerecht vindt!

Saluto,
Tjerk

Hans

juli 11, 2019

Leg dit op een bordje met dubbel keukenpapier…. voorverwarmde oven.
Dit gedeelte begrijp ik niet. Wat is “dit”? Toch niet het bordje met olijfolie?
Kan iemand me hierbij helpen want ik vind het een reuze leuk recept.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.