Doperwtjes risotto met munt

Doperwtjes risotto met munt Doperwtjes risotto met munt 4 0 5 1

juli 5, 2016

Doperwtjes risotto met munt

Over doperwtjes risotto met verse munt

Doperwten en munt zijn natuurlijk samen een klassieke combinatie. Weliswaar niet per definitie uit de Italiaanse keuken, maar wereldwijd is dit toch inmiddels wel onderkend. Het leuke is dat de combinatie van doperwten en munt goed werkt bij vlees, vis, maar dus ook in de risotto. Het is bij het bereiden van dit risotto recept van belang dat je niet te enthousiast bent met de munt, maar ook echt maximaal de blaadjes van een takje hanteert. Zodra de munt te overheersend wordt, komt dit de smaak van het gerecht niet ten goede. Het is namelijk de bedoeling dat de 'tonen' van de munt licht aanwezig zijn en de smaak van de doperwtjes versterken. Deze combinatie is in deze risotto de tegenhanger van de zoute bouillon en kaas smaak. Als je dit recept goed bereid, is het een ware traktatie. Althans.... dat vonden wij vanavond. Veel plezier met het bereiden van dit recept voor doperwtjes risotto met munt. Buon appetito!

Bekijk ook onze overige risotto recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 5 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: Risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

1 ui

Een dikke klont boter

100ml Italiaanse droge witte wijn

500ml groentebouillon

125g doperwten

5 blaadjes verse munt

Een handje Parmezaanse kaas

Vers gemalen peper

Zeezout

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de ui en snijd deze in stukjes. Verwarm de groentebouillon en schaaf de Parmezaanse kaas.

Bereiding

1Gebruik een pan met dikke bodem en smelt hier de dikke klont boter in. Zodra de boter een mooie bruine kleur heeft, doe je de ui in de pan. Fruit de ui voor de duur van zo'n 2 tot 3 minuten.

2Als de ui lang genoeg heeft gefruit, doe je de risotto in de pan. Bak de risotto kort mee met de ui. Zodra het middelste puntje van de risotto zichtbaar is, blus je de inhoud van de pan met de witte wijn.

3Zodra de wijn is opgenomen door de risotto schep je soeplepel voor soeplepel bouillon in de pan. De risotto zuigt zich vol met de bouillon. Iedere keer als de bouillon is opgenomen, schep je er een nieuwe soeplepel bij.

4Ondertussen doe je 100 gram doperwtjes in een koekenpan samen met een grote soeplepel bouillon en de blaadjes munt. Verwarm de doperwten en als de inhoud van de pan heet is, pureer je dit met een staafmixer.

5De risotto is doorgaans na 15 minuten bijna gaar. Proef dit om te controleren. Als de risotto bijna gaar is, haal je de pan van het vuur en schep je nog een heel klein beetje bouillon in de pan. De risotto is van zichzelf zo heet en bevat zo veel vocht, dat de garing uit zichzelf perfect wordt.

6Doe de laatste 25 gram doperwtjes in de pan samen met de puree en de Parmezaanse kaas. Roer de doperwten risotto goed door, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Proef of je tevreden bent over de smaak en voeg desgewenst zeezout en/of peper toe. Dit recept voor doperwtjes risotto met verse munt is nu helemaal klaar. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Christian. Leenders

maart 9, 2020

Heerlijke variant met risotto. Bovendien makkelijk te maken. Toprecept voor iedereen die risotto net even anders wil.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.