Finale recept 24Kitchen – Prosecco risotto met pistachepesto

Finale recept 24Kitchen – Prosecco risotto met pistachepesto Prosecco risotto met pistachepesto 5 0 5 1

mei 24, 2015

Prosecco risotto met pistachepesto

Over prosecco risotto met pistachepesto

Dit is het recept wat ik moest maken in de finale van de kookwedstrijd van het televisieprogramma Grenzeloos Koken - De Italië Special van 24Kitchen. In de voorronde mocht ik zelf kiezen welk recept ik wilde maken en koos voor verse Tagliatelle al Ragu. In de finale was het de bedoeling dat de finalisten een recept na kookten van tv-presentatrice Robert Pagnier. Roberta maakte een heerlijke risotto op basis van prosecco waarbij een pistachepesto werd geserveerd en de risotto werd gedecoreerd met eetbare viooltjes. Echt een heel bijzonder risotto recept.

Helaas is het mij net niet gelukt om de finale te winnen. Eigenlijk ging alles perfect, ik had alleen een klein beetje extra kaas en wat zout moeten toevoegen, waardoor de smaak intenser was geweest. Maar goed, als je dan toch 2e wordt in een Italiaanse kookwedstrijd, dan maar verliezen van een 'echte' Italiaan.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 35 mins
  • 10 mins

    35 mins

  • Hoeveelheid: Risotto recept voor 1 persoon

Ingrediënten

75g risotto

Olijfolie

Koude roomboter

1 sjalot

150ml Prosecco

300ml groentebouillon

Een handje Grana Padano kaas

Een handje pistachenoten

15 blaadjes basilicum

1/4 teen knoflook

Het sap van 1/8 citroen

Voorbereiding

1Verwijderde schil van de sjalot en snij deze in kleine stukjes. Verwijder ook de schil van de knoflook, snij hier een kwart vanaf en gebruik deze voor de pistachepesto.

Bereiding

1Voor dit recept voor prosecco risotto met pistachepesto begin je met het roosteren van de pistachenoten. Doe de pistachenoten in een koekenpan en rooster deze 10 minuten. Daarna haal je deze uit de pan en laat je deze 'terug koelen'. Zodra de noten zijn gekoeld, leg je de helft apart voor de pesto en de andere helft hak je helemaal fijn.

2Terwijl je de pistachenoten aan het roosteren bent, begin je ook met de risotto. Bedek de bodem van een pan met de olijfolie en voeg hier ook een lekkere klont boter aan toe. Zodra de olijfolie en de boter heet zijn, doe je de sjalot in de pan. Fruit de stukjes sjalot een paar minuten zodat de smaak hiervan goed loskomt.

3Daarna doe je ook de risotto in de pan. Bak de risotto kort mee, zodat de korrels helemaal bedekt zijn met het vet/vocht uit de pan. Zodra de risotto er glazig uitziet, blus je de inhoud van de pan af met de prosecco.

4Laat de prosecco helemaal absorberen door de risotto. Als het vocht van de prosecco uit de pan is, schep je de eerste soeplepel bouillon erbij. Nadat de eerste bouillon is opgenomen, schep je de volgende soeplepel bouillon erbij. Herhaal dit tot de risotto nagenoeg gaar is.

5Terwijl de prosecco risotto wordt gekookt, maak je de pistachepesto. Doe 1/4 van de knoflook in een vijzel en samen met een snufje zeezout. Vijzel dit en voeg daarna ook de blaadjes basilicum toe. Ga verder met vijzelen en als er een gladde groene substantie zichtbaar is, doe je de helft van de pistachenoten in de vijzel. Ga wederom verder met vijzelen en zodra de pistachenoten helemaal zijn fijn gestampt, doe je ook een heel klein handje Parmezaanse kaas in de pesto. Als ook de kaas is gevijzeld en de structuur van de pistachepesto duidelijk zichtbaar begint te worden, voeg je ook het sap van 1/8 citroen toe samen met lekker wat olijfolie. Proef de pest en desgewenst, kun je nog wat zeezout en peper toevoegen. De pistachepesto is nu klaar.

6Als het goed is, is de prosecco risotto nu nagenoeg gaar. Schep nog een klein beetje bouillon in de pan en haal de pan van het vuur. Doe nu de andere helft van pistachenoten in de prosecco risotto. De pistachenoten krijgen hierdoor nog wat garing en deze smaak trekt lekker in de risotto. Voeg een lekkere hand Parmezaanse kaas toe samen met een dikke klont boter. Roer de kaas en de boter lekker door de risotto en proef of je tevreden bent over de smaak. Desgewenst kun je nog wat extra kaas of een klein beetje zout toevoegen. De prosecco risotto is nu ook klaar.

7Serveer de prosecco risotto op een bord en schep er wat van de pistachepesto bij. Als je nog wat gehakte pistachenootjes over hebt kun je de risotto hiermee garneren. Dit recept voor prosecco risotto met pistachepesto is nu helemaal af. Geniet van dit lekkere gerecht! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Herman

mei 9, 2021

Lekkere risotto, vooral ook door de huisgemaakte pistachepesto

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.