Risotto asperges

Over risotto asperges
Risotto met asperges is natuurlijk een typisch risotto recept voor in het voorjaar. Logischerwijs heeft dit te maken met het feit dat asperges traditioneel vanaf de 2e donderdag van april tot en met 24 juni worden geoogst. Vaak wordt geadviseerd om de asperges apart te koken van de risotto om zodoende meer 'controle' over de asperges te hebben. Echter... bij dit recept zijn wij eigenwijs en doen wij dit dus niet. Waarom niet? Door de asperges vanaf het begin mee te koken, krijgt de risotto een veel sterkere aspergesmaak. En dat is natuurlijk toch waar het omdraait in een recept dat risotto met asperges heet. Of je de asperges nou apart kookt, of dit gelijktijdig doet met de risotto... Geniet van dit lekkere risotto recept, want het aspergeseizoen is maar kort!
Toch op zoek naar meer risotto recepten? Bekijk dan hier al onze risotto recepten!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen
Voorbereiding
1Verwarm de bouillon. Verwijder het houtige onderste stuk van de asperges. Rasp de asperges daarna, snij deze in stukken van ongeveer een centimeter en snijdt de top apart af. De top van de asperges is vaak een stuk van 2 tot 3 centimeter. Verwijder de schil van de sjalot en knoflook en snij deze helemaal in kleine stukjes.
Bereiding
1Smelt 15 gram van de roomboter in een koekenpan met dikke bodem. Fruit de sjalot en knoflook 1 tot 2 minuten. Doe de stukken asperge ook in de pan en laat 2 minuten opstaan zodat de smaken goed los komen. Daarna doe je ook de risotto erbij. Bak de risotto 2 minuten mee, zodat de korrels glazig worden van het vocht wat in de pan zit. De korrels krijgen nu volop de kans op zich helemaal vol te zuigen met de smaak van de ui, knoflook en natuurlijk met name de asperge en worden lekker romig van de roomboter.
2Blus het geheel af met de witte wijn. Laat de wijn opnemen door de risotto. Als de wijn volledig door de risotto is geabsorbeerd, doe je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Als ook de bouillon is opgenomen door de risotto, doe je de volgende soeplepel in de pan. Herhaal dit principe tot dat de risotto bijna gaar is. Draai nog voordat de risotto perfect is het vuur uit en schep nog een klein beetje bouillon in de pan. De bouillon wordt nu nog steeds opgenomen door de korrels.
3Ondertussen breng je het geheel op smaak met verse peper en zeezout. Rasp de Parmigiano Reggiano nu op de risotto en laat deze samen met de laatste 5 gram boter in het gerecht smelten. De risotto met asperges is nu helemaal klaar. Garneer met wat verse peterselie en rasp er nog wat grove vlokken Parmigiano Reggiano overheen, want het oog wil natuurlijk ook wat. Geniet van deze lekkere risotto met asperges! Buon appetito!
Gerelateerde recepten
2 Reviews
Carin
maart 29, 2015
Ik heb een vraag mbt recept Risotto asperges
er staat”Rasp de asperges daarna”, wordt niet bedoeld “Schil de asperges daarna”?
Ik kijk er naar uit om dit recept in het voorjaar te gaan maken!
Tjerk Kleisma
maart 29, 2015
Beste Carin,
Voor dit risotto recept met asperges dienen de asperges te worden geschild of geraspt. Ongeacht de methode die je kiest, moet je proberen dit zo dun mogelijk te doen, zodat je zoveel mogelijk smaak over houdt.
Geniet in ieder geval van dit lekkere risotto recept!
Mvg,
AllesOverItaliaansEten.nl