Italiaanse karbonades

Italiaanse karbonades Italiaanse karbonades 0 0 5 0

maart 16, 2015

Italiaanse karbonades

Over Italiaanse karbonades

Dit traditionele Italiaanse boeren gerecht wordt voornamelijk in de winter gegeten en staat in Italië bekend als Costatelle con Cavolli. Dit betekent letterlijk karbonaadjes met kooltjes, want spruitjes zijn eigenlijk niets anders dan hele kleine kooltjes.

Meer vlees recepten vind je in ons volledige overzicht met Italiaanse vlees recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 1 hr 15 mins
  • 10 mins

    1 hr 15 mins

  • Hoeveelheid: vlees recept voor 4 personen

Ingrediënten

4 ribkarbonades

2 lapjes spek

500g spruitjes

1 takje rozemarijn

4 tenen knoflook

400g gehakte tomaten

6 aardappelen

2 glazen Sangiovese (rode wijn)

4 blaadjes salie

Zeezout

Verse zwarte peper

1 handje zwarte olijven

4 eetlepels olijfolie

Voorbereiding

1Leg de karbonades in een schaal en schenk 1 glas rode wijn over de karbonades. Snij de knoflook in dikke stukken en doe deze ook in de schaal met karbonades en rode wijn. Laat de schaal 4 tot 8 uren staan op het aanrecht en keer het vlees regelmatig om. Hak alle kruiden fijn en doe deze in een soepkop met een theelepel zout, zwarte peper en de olijfolie. Laat dit ook een tijdje intrekken. Maak de spruitjes schoon, verwijder de onderkant en de buitenste blaadjes en zet deze in een pannetje met water. Schil de aardappelen.

Bereiding

1Pak een stoofpan, bij voorkeur van het merk Staub, en laat de pan langzaam heet worden. Leg de lapjes spek in de pan en bak deze in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Haal het spek uit de pan, maar laat het spekvet erin zitten en zet de pan op vol vuur. Dit is het moment om de karbonades uit de wijn te halen en droog te deppen met keukenpapier. Zodra je dit hebt gedaan, leg je deze direct in de pan met spekvet. Als je de karbonades voor de eerste keer draait, voeg je ook het volledige kruidenmengsel toe. Bak de karbonades aan beide kanten bruin, draai het vuur laag en voeg dan de rode wijn toe samen met de tomaat. Doe de deksel op de pan en plaats deze Zet de pan op laag vuur op een sudderplaat en sudderpit.

2Na 15 minuten doe je ook de aardappelen in de pan. Na nogmaals 30 minuten doe je ook de spruitjes in de pan samen met de olijven. Doe de deksel erop en na ongeveer 20 minuten is het gerecht gaar. Hou je van een dikke saus cq brei, doe dan de deksel na 10 minuten eraf en laat het vocht verdampen. In zijn totaliteit staat de pan dus iets langer dan een uur op het vuur. Maak de borden op en geniet van deze heerlijke traditionele Italiaanse karbonades.

Serveertip

1Serveer dit gerecht samen met brood om lekker te deppen in de saus, bij voorkeur Ciabatta.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.