Koude risoni met pesto, tomaat en Parmezaanse kaas
Koude risoni met pesto, tomaat en Parmezaanse kaas
Toen we laatst uit eten waren in Amsterdam zag ik dit voorgerecht op de menukaart staan. Ondanks dat ik dit gerecht niet bestelde, wilde ik hier toe wat meer over weten. Zodoende heb ik in mijn beste Italiaans eens ge-googled (?) en toen kwam ik bij dit recept uit. Je kunt er voor kiezen om dit met gewone rijst te maken, maar met risoni kan dus ook. Omdat er in ons keukenkastje nog een pakje risoni openstond, was de keuze snel gemaakt.
Toen we een paar weken later onze buren te eten kregen, leek het mij een leuk idee om dit als voorgerecht te serveren. Iedereen vond het een erg lekker gerechtje. Dit werd bevestigd doordat ons kleine buurmeisje van twee jaar oud ook lekker mee zat te smullen. Onze buurtjes gaven aan dat ze anders nooit zoveel eet, dus ik ga er maar vanuit dat dit een goed teken is. Voor herhaling vatbaar dus!
PS - we hebben nog veel meer recepten voor verschillende soorten pesto.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 5 mins
- Bereiding: 20 mins
- Hoeveelheid: pasta recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Snijd de tomaatjes per stuk in vier (4) kwartjes. Schaaf de Parmezaanse kaas. Verwijder de schil van de knoflook.
Bereiding
1Zet een pan water op het vuur voor het koken van de risoni. Als het water kookt, voeg je een eetlepel zeezout toe en kook je deze bijzondere pasta 'al dente' volgens de bereidingswijze op de verpakking.
2Leg de gesneden stukjes tomaat in een schaaltje, voeg een snufje zeezout toe en een klein beetje olijfolie. Roer de ingrediënten voorzichtig in het schaaltje, zodat de tomaat bedekt worden met een dun laagje van de olie. Laat de tomaatjes nu marineren.
3Voor het maken van de verse pesto kiezen we voor de snelle manier van bereiden, dus met een staafmixer. Doe de basilicum, de pijnboompitten, de kaas, de knoflook en wat olijfolie in de staafmixer. Zet het apparaat aan en proef vervolgens de pesto. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen en wat zeezout en peper voor de smaak.
4Als de risoni de juiste textuur heeft, giet je deze af in een vergiet. Daarna houd jij deze onder een kraan koud stromend water. De risoni koelt hierdoor snel af, maar hiermee voorkom je tevens dat deze begint te plakken.
5Doe de risoni terug in de pan en roer de pesto er doorheen. Dien de risoni met pesto op, beleg deze met de gemarineerde tomaatjes en schaaf er nog lekker wat Parmezaanse kaas overheen. Dit recept voor koude risoni met pesto, tomaat en Parmezaanse kaas is nu helemaal klaar. Buon appetito!