Macaroni Bolognese

Macaroni Bolognese Macaroni Bolognese 5 0 5 4

september 22, 2015

Macaroni Bolognese

Over Macaroni Bolognese

Als je in Nederland in de supermarkt bent, dan puilen de schappen uit met pakjes en zakjes waar letterlijk 'Macaroni Bolognese' op staat. En hoewel men in Italië macaroni vrijwel nooit eten en Bolognese saus eigenlijk niet eens officieel bestaat, zijn wij Nederlanders dol op Macaroni Bolognese. Daarom heb ik erg lang getwijfeld of ik dit recept wel op deze site wilde publiceren. Maar omdat wij deze combinatie zo veel eten, wilde ik eigenlijk een recept maken wat erg dicht bij de Bolognese saus zoals men die in Italië kent en dat bovendien zo lekker is dat als je dit eenmaal hebt gegeten je nooit meer een pakje of een zakje wilt gebruiken.

In Italië pasta eet met de saus die wij kennen als Bolognese saus, dan wordt er gesproken over een zogenaamde 'Ragu'. De bekendste vorm hiervan in Ragu alla Bolognese. De ingrediënten van dit recept zijn ook zoveel mogelijk in lijn met het traditionele recept. In het oorspronkelijke recept wordt ook nog spek gebruikt en in plaats van een soort gehakt, worden er twee soorten gehakt in de saus verwerkt. Dit kun je natuurlijk gewoon zelf toevoegen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet perse nodig is om iedereen te laten watertanden van deze Bolognese saus. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor Macaroni Bolognese. Buon appetito!

Toch op zoek naar een ander recept met macaroni..? Bekijk dan ons volledige overzicht met macaroni recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 3 hrs
  • 10 mins

    3 hrs

  • Hoeveelheid: Macaroni recept voor 4 personen

Ingrediënten

500g macaroni

Boter

Olijfolie

400g gehakt

50g ui

50g wortel

50g bleekselderij

200ml Italiaanse rode wijn

400ml runderbouillon

400g gepelde tomaten

3 eetlepels tomatenpuree

Vers gemalen peper

Zeezout

Verse peterselie

Parmezaanse kaas

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de ui, schil de wortel en was de bleekselderij. Snij de groenten daarna in kleine stukjes. Verwarm de bouillon.

Bereiding

1Verwarm een dikke klont boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan. Als de boter is gesmolten en gemengd met de olijfolie dan doe je het gehakt in de pan. Bak het gehakt hard aan, zodat dit snel een mooie bruine kleur krijgt en lekker knapperig wordt. Bruin uitgebakken gehakt geeft namelijk de meeste smaak af.

2Als het gehakt voldoende is gebakken, doe je ook de stukjes ui, wortel en bleekselderij in de pan. Fruit deze ingrediënten ongeveer voor de duur van 2 tot 3 minuten zodat de smaken goed los komen.

3Blus de inhoud van de pan af met de rode wijn. Laat de wijn kort inkoken, zodat de smaak van de wijn helemaal op gaat in het gehakt en de andere onderdelen van de Bolognese saus.

4Schenk nu de bouillon in de pan en voeg ook de gepelde tomaten toe samen met de tomatenpuree. Plet de tomaten in de pan en roer deze goed door, zodat de deze mooi gelijkmatig zijn verdeeld. Alle ingrediënten voor de Bolognese saus zitten nu in de pan.

5Breng de saus gelijk hoger op smaak met vers gemalen peper en wat zeezout. Wees vooral niet te zuinig met zeezout, want het is erg belangrijk op de saus goed op smaak te krijgen. Breng de saus langzaam aan de kook en zodra dit bijna het geval is, draai het het vuur op laag en doe je de deksel op de pan. Laat de Bolognese saus nu een paar uur zachtjes pruttelen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kan dit 2 tot 3 uur zijn, maar dit mag natuurlijk ook gewoon de hele dag. De smaak van de pastasaus kan zich hierdoor maximaal ontwikkelen en komt de smaak van de Macaroni Bolognese alleen maar ten goede.

6Als je er aan toe bent, dan zet je een pan water op het vuur voor het koken van de macaroni. Zodra het water kookt, dan schep je een eetlepel zeezout in het water en daarna doe je ook de macaroni in de pan. Kook de macaroni 'al dente' en giet deze daarna af. Doe de macaroni terug in de pan en roer de Bolgonese saus er gelijk doorheen. Hiermee voorkom je dat de macaroni gaat plakken.

7Dit recept voor Macaroni Bolognese is nu helemaal klaar. Schep de macaroni in mooie diepe pasta borden, schaaf er lekker wat Parmezaanse kaas overheen en garneer tot slot met wat verse peterselie. Geniet van dit lekkere Macaroni Bolognese gerecht. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

6 Reviews

Tjerk Kleisma

oktober 25, 2020

Ciao Co,
In dat geval zou ik ervoor kiezen om de rode wijn niet te vervangen.
Less is more in dit geval 😉
De kleur van de saus wordt dan weliswaar iets lichter en de smaak verandert ook.
Dat wil overigens niet zeggen dat het dan niet een lekker recept is.

Saluto,
Tjerk

Co

augustus 28, 2020

Ik heb een vraag. Kan de Italiaanse rode wijn vervangen worden door iets anders, zonder alcohol?

Philip

november 11, 2019

Geweldig. Heb dit nu al paar keer gevolgd en de saus is werkelijk waar geweldig. Ik kook hem vaak meer dan 3 uur en speel een beetje met de deksel van de pan zodat de saus geweldig inkookt. Duizendmaal dank!

Philip

oktober 28, 2019

Fantastisch, de saus staat te sudderen! Dank!

Tjerk Kleisma

augustus 3, 2016

Hi Samantha,

Ontzettend bedankt voor je enthousiaste reactie, daar worden we blij van! 🙂
Dit is precies waar we het voor doen. Geen pakjes en zakjes, maar gewoon van een paar simpele ingredienten echt iets lekkers maken.

Ciao!

Samantha

juli 31, 2016

Ik heb hem nu al meerdere malen gemaakt en het is echt heerlijk! zoals je zegt, sindsdien koop ik geen pakjes en zakjes voor macaroni meer en ik ga nog meer recepten van je website proberen. maar dit recept pff me kinderen zijn er dol op. Lekkerste macaroni recept ooit!!!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.