Pasta al forno Siciliano

Pasta al forno Siciliano Pasta al forno Siciliano 0 0 5 0

mei 17, 2020

Pasta al forno Siciliano

Over pasta al forno Siciliano

Als je denkt dat er op Siciliƫ alleen maar vis wordt gegeten, dan heb je het mis. Vooral in het Siciliaanse binnenland wordt er meer dan voldoende vlees gegeten. Dit recept voor pasta al forno Siciliano is een familierecept wat doorgaans op zondag wordt geserveerd tijdens de lunch. Net als voor veel andere Italiaanse recepten geldt dat ook dit recept voor een speciale twist krijgt afhankelijk van de plaats waar je dit eet.

Wat ik zelf erg leuk vindt aan dit recept, is dat je het gevoel hebt een klassieke 'ragu' te maken met wijn en tomaat. Echter zorgen de ham, de doperwtjes en de mozzarella voor het verrassingselement. Hierdoor heb je echt het gevoel een uniek gerecht te eten. Als je je ogen dicht doet, zie je jezelf bij wijze van spreken al op het Siciliaanse platteland lekker genieten van deze klassieke pasta uit de oven op Siciliaanse wijze!

Dit dit bijzondere recept kwam ik tegen op pagina 131 van La Dolce Vita geschreven door Tessa Kiros.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bereiding: 1 uur 30 minuten
  • 10 minuten

    1 uur 30 minuten

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

500g Rigatoni pasta

1kg ongekruid rundergehakt

1 ui

3 tenen knoflook

1 eetlepel oregano

2 laurierblaadjes

2 takjes verse tijm

250ml Siciliaanse rode wijn

500ml gezeefde tomaten

250g doperwtjes

250g mozzarella

4 plakken ham, bijvoorbeeld prosciutto arrosto

Parmezaanse kaas

Olijfolie

Zeezout

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de ui en de tenen knoflook. Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook in grove stukken. Snijd ook de ham en de mozzarella in stukken.

Bereiding

1Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui 2 tot 3 minuten. Voeg daarna ook de knoflook toe en bak deze een minuutje mee.

2Doe het gehakt in de pan bij de ui en knoflook. Rul het gehakt, zodat het mooi bruin en knapperig kan worden.

3Voeg de oregano, de tijm en de blaadjes laurier toe. Bak deze 2 tot 3 minuten mee met het gehakt.

4Daarna blus je de inhoud van de pan af met de rode wijn. Zodra de wijn volledig is ingekookt, doe je ook de gezeefde tomaten in de pan. Breng de saus op smaak met zeezout en laat daarna zachtjes pruttelen met de deksel op de pan voor de duur van een uur.

5Na een uur haal je de deksel van de pan en doe je de doperwten in de saus. Laat de deksel eraf, zodat het overtollig vocht van de saus kan verdampen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 190 graden.

6Kook de Rigatoni zeer 'al dente', de pasta gaart in de oven namelijk nog wel verder. Giet de pasta af, doe deze terug in de pan en roer er gelijk wat van de saus doorheen.

7Breng een laag saus aan in een ovenschaal. Schep daarna de helft van de pasta bovenop de saus. Schep van de overgebleven saus de helft over de pasta. Beleg de inhoud van de schaal daarna met de ham en de helft van de mozzarella. Voeg de resterende pasta toe en schep daar weer de laatste saus overheen. Beleg tot slot met de overgebleven mozzarella.

8Zet de ovenschaal met pasta nu in de oven voor de duur van 20 minuten. Na 20 minuten is de pasta al forno Siciliano gereed. Schaaf er lekker veel Parmezaanse kaas overheen en het is tijd om aan te vallen. Geniet van dit heerlijke gerecht, buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Beoordelingen

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.