Penne met wodka

Over Penne met wodka
Zoals bij zoveel Italiaanse recepten kan het soms onduidelijk zijn waar een recept van origine vandaan komt. Voor dit recept voor penne met wodka, in het buitenland bekend als Penne alla Vodka, geldt natuurlijk hetzelfde. Anders was de inleiding natuurlijk niet de inleiding geweest. De grote vraag is dus waar dit recept vandaan komt. Hiervoor gelden verschillende theorieën.
De eerste theorie is dat penne met wodka afkomstig is uit de hoofdstad van de culinaire Italiaanse keuken, namelijk in Bologna. Om precies te zijn het restaurant Dante. Althans dit omschrijft Pasquale Bruno junior in zijn kookboek 'The Ultimate Pasta Cookbook'. Andere kenners beweren dat dit recept helemaal niet uit Italie komt, maar juist uit de Verenigde Staten van Amerika. James Doty, een student van de Columbia University, zou dit recept voor de eerste keer hebben gemaakt. En de derde versie van de oorsprong van dit recept beweren dat Luigi Franzese de grondlegger is geweest en in eerste instantie luisterde naar de naam Penne alla Russa. Het ontstaan van dit recept gebeurde per ongeluk in het Ney Yorkse restaurant Orisini, nadat Luigi had geprobeerd om een tomatensaus te verdunnen met een glas wodka. Dit ging natuurlijk per ongeluk, maar nadat de alcohol uit de saus wat gekookt bleek het toch een groot succes.
Dit brengt mij trouwens op het volgende punt. De wodka kan op twee verschillende manieren worden gebruikt. In het recept op onze website wordt de wodka gelijk aan het begin gebruikt. Echter is het ook mogelijk om de aanpak van Luigi Franzese te volgen en de saus pas later te verrijken met de wodka. Houd er in dit geval wel rekening mee, dat de saus dan nog enige tijd op het vuur moet staan om in te koken en zorg er vooral voor dat de alcohol eruit is. Wat je ook doet en welke versie jij ook lekkerder vindt, vergeet niet om lekker te genieten van dit speciale recept voor Penne met wodka. Buon appetito!
Meer pasta recepten vind je op onze pagina over pasta.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 5 mins
- Bereiding: 25 mins
- Hoeveelheid: Pasta recept voor 2 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1De voorbereiding voor Penne alla Vodka bestaat uit 3 stappen. Verwijder de schil van de ui en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de bovenkant en de onderkant van de Spaanse peper. Afhankelijk van hoe scherp je dit recept wilt maken, kies je ervoor om de zaadjes en/of de zaadlijsten te laten zitten. Laat je de zaadjes zitten, dan wordt dit gerecht vrij scherp. Indien je alleen de zaadlijsten laat zitten, dan wordt dit gerecht al een stuk minder scherp. Eventueel kun zelfs de lijsten nog kunnen verwijderen. Daarna snijd je de Spaanse peper in kleine stukjes en hetzelfde doe je met de pancetta.
Bereiding
1Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie heet is, doe je de pancetta in de pan. Bak de pancetta kort aan, zodat de volledig is verkleurd en aan de buitenkant al een beetje bruin wordt. Dit duurt meestal slechts een paar minuten.
2Vervolgens doe je de stukjes ui en de Spaanse peper in de pan bij de pancetta. Fruit deze ingrediënten voor de duur van 2 tot 3 minuten. Hiermee geef je deze de kans om extra veel smaak af te geven. En hierdoor wordt dit recept voor Penne met wodka nog lekkerder.
3Blus de inhoud van de pan af met de wodka. Laat de wodka zachtjes inkoken. Zodra de wodka nagenoeg volledig is ingekookt, doe je de gepelde tomaten in de pan samen met de tomatenpuree. Breng de saus met wodka op smaak door gelijk wat zeezout en vers gemalen peper toe te voegen. Draai het vuur op laag en laat de pastasaus zachtjes pruttelen.
4Zet een pan water op het vuur voor het koken van de penne. Als het water kookt, doe je eerst een flinke eetlepel zeezout in het water en daarna de pasta. Laat het vuur op hoog staan en kook de pasta 'al dente'.
5Als de pasta bijna gaar is, roer je de room door de pastasaus. Giet de pasta als deze de juiste bite heeft, giet je deze af en doe je de penne terug in de pan. Roer er gelijk wat pastasaus doorheen om te voorkomen dat de penne gaat plakken. Dit recept voor Penne met wodka is nu helemaal klaar.
6Schep de Penne met wodka op in diepe, bij voorkeur voorverwarmde, borden. Doe er daarna nog een klein beetje saus bovenop en schaaf er dan lekker wat Parmezaanse kaas overheen. Geniet van dit speciale pasta recept voor Penne alla Vodka! Buon appetito!
Gerelateerde recepten
9 Reviews
Luc Leynen
oktober 18, 2020
top gerechtje, erg lekkere roomsaus
Karin
mei 16, 2020
Onze saus was meer oranje, dus minder rood dan op het plaatje. Maar erg lekkere romige saus, heerlijk! Niets lekkerder dan een vers bereide pastasaus!
Jose
augustus 13, 2019
Heerlijk recept. Vandaag voor de eerste keer gemaakt ter ere van de verjaardag van mijn dochter. We zouden gaan uiteten maar vanwege omstandigheden ging dat niet door maar niet getreurd….volgens de jarige hadden we in een restaurant niet lekkerder kunnen eten. Hoe mooi is dat!
Louie
augustus 10, 2017
Heerlijk recept!! Dit ga ik zeker vaker maken.
Louie
augustus 8, 2017
Super lekker recept! Dit ga ik zeker nog een keer maken.
Tjerk Kleisma
augustus 1, 2017
Ciao Johan!
Top dat de reactie zo positief zijn! Dit is precies de reden waarvoor we dit blog maken. Italiaanse recepten met een duidelijke bereidingswijze waardoor je het lekkerste gerecht op tafel krijgt. Worden we heel blij van 😉
Saluti,
Tjerk – AllesOverItaliaansEten.nl
Johan Brus
juli 14, 2017
Gisteren gemaakt, helemaal eens met de vorige beoordeling. Kreeg de opmerking van de eters dat het leek op een restaurant pasta.
Beter commentaar kon ik niet krijgen.
Willie
mei 3, 2017
Super! Lekker pittig.
Verwacht geen alcoholsmaak, dit verdampt tijdens het koken. (oppassen voor vlam in de pan bij het toevoegen van de Wodka)
Dit recept staat nu in mijn ‘standaard repertoire’
Johan Brus
januari 12, 2023
Heerlijk, voor mij ook een blijvertje dit!