Ragu alla Bolognese

Ragu alla Bolognese 5 0 5 10

maart 13, 2015

Ragu alla Bolognese is misschien wel het bekendste pasta recept wat er bestaat en komt van oorsprong uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, Bologna. In Nederland kennen wij dit recept als Spaghetti Bolognese en hebben er een totaal eigen invulling aangegeven. Het echte authentieke recept vind je vanzelfsprekend op AllesOverItaliaansEten.nl.

Over Ragu alla Bolognese

Ragu alla Bolognese is misschien wel het bekendste pasta recept wat er bestaat en komt van oorsprong uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, Bologna. In Nederland kennen wij dit recept als Spaghetti Bolognese en hebben er een totaal eigen invulling aangegeven. Het echte authentieke recept vind je vanzelfsprekend op AllesOverItaliaansEten.nl. Officieel mag dit recept ook alleen worden gegeten met Tagliatelle. Tagliatelle is beter in staat om de saus lekker te 'pakken' dan Spaghetti, altijd handig om te weten.

Meer klassieke pasta recepten vind je in ons volledige overzicht met pasta recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 30 mins
  • Bereiding: 2 hrs 30 mins
  • 30 mins

    2 hrs 30 mins

  • Hoeveelheid: Pasta recept voor 4 personen

Ingrediënten

500g Tagliatelle

50g wortel

50g ui

50g bleekselderij

100g pancetta

200g half-om-half-gehakt

200g rundergehakt

200ml Primitivo (rode wijn)

200ml runderbouillon

5 eetlepels tomatenpuree

Olijfolie

Zeezout

Verse peper

Voorbereiding

1Snij de wortel, de ui en de bleekselderij in super kleine blokjes en de pancetta in zeer kleine dobbelsteentjes. Verwarm de runderbouillon en voeg de eetlepels tomatenpuree hier aan toe.

Bereiding

1Zet een grote stoofpan op het vuur en als de pan warm is, doe je hier de olijfolie in. Fruit hierin de stukjes wortel, ui en bleekselderij. Op een andere pit zet je gelijktijdig een koekenpan op het vuur. Als deze pan warm is bak je hierin de pancetta uit in zijn eigen vet. Als de pancetta helemaal is uitgebakken en er naast de pancetta wat vet in de pan zit, doe je ook de 2 soorten gehakt in de pan. Bak het gehakt tot dat het lekker knapperig is en doe dan de gehele inhoud van de pan in de andere pan met groente. Roer de ingrediënten goed door elkaar zodat de smaken over en weer in elkaar kunnen trekken.

2Blus het geheel af met de Primitivo en laat dit een klein beetje indampen, zodat ook de smaak van de wijn lekker in de ingrediënten kan trekken. Na een paar minuutjes doe je de runderbouillon met tomatenpuree ook in de pan. Dit is het moment om de pan op een lager pitje te zetten, eventueel zelfs op een warmhoudplaatje. Voeg naar smaak peper en zeezout toe. Het is nu zaak om de Ragu alla Bolognese zeker 2 uren te laten pruttelen. Mocht de saus te ver indikken, voeg dan gerust water toe.

3Kook na 2 uur de Tagliatelle volgens de bereidingswijze op de verpakking of maak deze vers. Als de Tagliatelle gaar is, giet je deze af en doe je deze terug in de pan. Voeg nu een aantal lepels Ragu toe aan de pasta en roer het geheel door, zodat alle pasta goed is bedekt met saus.

4Schep de pasta in diepe borden en doe hier nog een klein beetje saus overheen. Maak de Tagliatelle Ragu alla Bolognese af met Parmigiano Reggiano. Geniet van deze authentieke pasta Ragu alla Bolognese! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

12 Reviews

Jaap

mei 20, 2020

Al verscheidene keren dit recept gemaakt. Een topper

Jos

augustus 28, 2019

Ik mis alleen het glas melk

Mylene

februari 20, 2019

Dit recept is zo lekker! Altijd een succes!

C.H.P.

januari 15, 2019

Erg lekker! Zeker met de wijn!

Tjerk Kleisma

september 16, 2018

Ciao Saskia, grazie voor je reactie!

Saskia

augustus 3, 2018

Heerlijk, zoals ik het in Italië heb geleerd 40 jaar geleden.

KARIN

januari 7, 2018

Heerlijk en smullen!…

Tjerk Kleisma

augustus 24, 2017

Grazie mille Ewout vor jouw reactie bij dit recept!

Saluti,

Tjerk – AllesOverItaliaansEten.nl

Ewout

augustus 23, 2017

Gewoon een erg lekker recept

Carlo

juli 31, 2017

Heerlijk recept voor een beetje pit er een Spaanse peper aan toegevoegd. Het op laag vuur laten pruttelen vervangen door de slowcooker.

De Keuken Brigade

maart 29, 2015

Ik heb dit gerecht inmiddels talloze keren bereid maar er ook een eigen draai aan gegeven. In plaats van 50 gram groente per soort gebruik ik 150 gram van iedere soort.

Daarnaast vervang ik het gehakt door verse runder- en verse varkens-saucijzen. Deze geven veel meer smaak.

Als puree gebruik in de grote blikken uit de Turkse winkel: heerlijk zoet.

De wijn zeker niet achterwege laten, die bepaalt de smaak.

Serveren:
Tagliatelle op het bord, dan de parmesan, dan pas de Ragu en tenslotte wat versgehakte Italiaanse kruiden erover (Salie, Oregano en Tijm)

Ik kook dit regelmatig voor grote groepen (16 a 20 man) en het is altijd een succesnummer!

Buon appetito

epos

maart 29, 2015

lekker recept, zelf heb ik de wijn weggelaten en het resultaat is perfect.
echt een aanrader voor de fijnproever

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.