Risotto al ragu

Risotto al ragu Risotto al ragu 5 0 5 3

maart 19, 2015

Risotto al ragu

Over Risotto al Ragu

Risotto al Ragu is een risotto recept met daarin stoofvlees als hoofdrolspeler. Dit recept is afkomstig uit de noordelijke Italiaanse regio Piemonte. De regio Piemonte staat ook bekend om haar runderen en het gebruik hiervan in de regionale recepten. Risotto al Ragu is hier een mooi voorbeeld van en een ware traktatie voor de liefhebbers van risotto en stoofvlees. In sommige recepten wordt de Ragu aan de risotto toegevoegd als de Ragu is overgebleven van een ander recept. Bij het originele recept wordt dit echter niet gedaan en gaan de risotto en de Ragu samen de pan in om het maximale uit de smaak te halen.

Veel succes toegewenst met het bereiden van dit bijzonder risotto recept. Toch op zoek naar een ander risotto recept? Bekijk dan al onze risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 3 hrs
  • 15 mins

    3 hrs

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

5 handjes risotto

2 sukadelappen

20g boter

3 eetlepels olijfolie

50g ui

50g bleekselderij

50g wortel

1 bol knoflook

Italiaanse kruiden

500g runderbouillon

500ml Italiaanse droge witte wijn

Een paar eetlepels tomatenpuree

Verse peper

Zeezout

25g Parmigiano Reggiano

Voorbereiding

1Snij de sukade in kleine dobbelsteentjes en snij de ui, bleekselderij, wortel en knoflook zo fijn mogelijk. Verwarm de runderbouillon alvast.

Bereiding

1Gebruik een koekenpan of hapjespan met dikke bodem. Verwarm deze en als de pan gloeiend heet is smelt je de boter en olijfolie tegelijk, zodat deze een mooi geheel gaan vormen. Als dit het geval is, bak je de sukade hard aan in de pan. Zorg ervoor dat het vlees een beetje aanbakt in de pan, de aanbaksel geven namelijk super veel smaak af waardoor dit gerecht (nog) lekkerder wordt.

2Doe daarna ook de ui, knoflook, bleekselderij en wortel in de pan en bak deze 2 tot 3 minuten mee met het vlees. Afhankelijk van welke Italiaanse kruiden je in huis hebt, bak je deze ook kort mee. Oregano, salie en een klein beetje tijm zijn hiervoor erg geschikt. Blus het geheel af met de witte wijn en laat deze eveneens 2 tot 3 minuten absorberen. Daarna doe je ook de runderbouillon in de pan en voeg je 2 tot 3 eetlepels tomatenpuree toe. Mocht je nog een laurierblaadje in de kast hebben liggen voeg deze dan ook bij het gerecht.

3Doe de deksel op de pan en laat de Ragu nu een paar op een laag vuurtje staan. Controleer de Ragu om de 20 tot 30 minuten en roer het geheel dan door. Als het vlees helemaal uit elkaar valt, weet je dat de Ragu klaar is voor verdere bereiding. Proef of je tevreden bent over de smaak. Op dit moment kun je nog een extra eetlepel tomatenpuree toevoegen of wat peper en zeezout. Breng het gerecht nog niet helemaal op smaak, want de risotto moet nog garen en de risotto wordt pas als de pan van het vuur gaat 'gemonteerd'.

4Doordat je de deksel continu op de pan hebt gehouden is de Ragu nog erg vochtig. Doe de risotto in de pan bij de Ragu. Eigenlijk volgt nu hetzelfde principe als bij iedere risotto recept, echter zit als het goed is al het vocht al in de pan. Hierdoor hoef je niet soeplepel voor soeplepel de bouillon toe te voegen. De risotto moet nu in ongeveer 20 minuten garen en hiervoor absorbeert de risotto het vocht van de Ragu. Mocht het zo zijn dat je vocht te kort komt, dan is het verstandiger om wellicht 1 of 2 soeplepels water toe te voegen dan extra bouillon. Extra bouillon betekent ook extra zout.

5Als de Risotto al Ragu nagenoeg gaar is, haal je de pan van het vuur. Doordat de risotto net niet gaar is, maar wel ontzettend heet, gaart de risotto na en is de korrel 'perfecto' als deze op je bord ligt. Voeg nu Parmigiano Reggiano naar smaak toe, wees hier vooral niet te zuinig. Doe een dikke klont boter bij de risotto en roer het geheel door. Proef het gerecht nu nogmaals en voeg peper en zeezout naar smaak toe. Serveer de risotto en garneer met nog een klein beetje Parmigiano Reggiano. De Risotto al Ragu is nu helemaal klaar. Buon appetito.

Gerelateerde recepten

3 Reviews

Monique

juli 31, 2021

Geweldig lekker!

Michael

oktober 18, 2019

Inmiddels een paar keer gemaakt! Heerlijk en niet moeilijk te maken.

Martijn

december 5, 2016

Bellissimo!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.