Risotto met doperwten

Risotto met doperwten Risotto met doperwten 5 0 5 2

maart 20, 2015

Risotto met doperwten

Over risotto met doperwten

Ook doperwten is zo'n lekkere voorjaarsgroente die in veel recepten is te gebruiken. De doperwten zijn van origine een peulvrucht en de erwtjes zitten vaak per 10 in de peul. Doordat de doperwten nog niet helemaal rijp zijn als deze worden geoogst is de smaak heerlijk zoet. In dit recept voor risotto met doperwten wordt de zoete smaak van de erwtjes gecombineerd met het lekkere 'zoutje' van de Parmigiano Reggiano en het 'zuurtje' van het citroensap.

Voor meer lekkere risotto recepten, kijk je natuurlijk gewoon tussen al onze risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

20g boter

1 sjalot

100ml Italiaanse droge witte wijn

750ml kippenbouillon

Vers gemalen peper

30g Parmigiano Reggiano

5 handjes doperwten

Een klein beetje citroensap

Voorbereiding

1Snij het sjalotje en verwarm de kippenbouillon. Schaaf alvast Parmigiano Reggiano, twee handjes is voldoende.

Bereiding

1Verwarm 15 van de 20 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter een mooie kleur heeft en niet meer schuimt, fruit je het sjalotje 2 minuten. Doe de risotto in de pan en bak deze ook 2 minuten. Zorg ervoor dat je de risotto lekker door de boter heen roert, zodat alle korrels met een dun laagje zijn bedekt. Blus de risotto af met de Italiaanse droge witte wijn.

2Laat de wijn absorberen door de korrels. Als het vocht van de wijn is opgenomen, voeg je soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Als het vocht van de ene soeplepel is opgenomen door de risotto, dan voeg je de volgende toe. Dit blijf je doen tot de risotto nagenoeg gaar.

3Tijdens het toevoegen van de bouillon, kook je de doperwten in ongeveer 5 minuten gaar. Probeer het zo te timen dat de risotto nagenoeg gaar is op het moment dat de doperwten zijn gekookt. Haal de risotto van het vuur en roer dan de doperwten door de risotto. Doordat de risotto vol vocht zit en gloeiend heet is, gaart deze vanzelf naar de perfecte garing.

4Gedurende dit proces kun je de risotto met doperwten perfect monteren door vers gemalen peper toe te voegen en de resterende 5 gram boter samen met de Parmigiano Reggiano door de risotto te roeren. De finishing touch is het toevoegen van een heel klein beetje sap van een citroen voor de juiste balans. Wees hier wel voorzichtig mee en proef iedere keer als je een klein beetje citroensap in de pan hebt gedaan. Je proeft vanzelf wanneer de smaak helemaal perfect is! Geniet van dit lekkere recept voor risotto met doperwten! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

3 Reviews

Antoinette

mei 25, 2021

Favoriet. Met gerookte zalm of met zalmfilet uit de oven. Ik blijf het maken!

Tjerk Kleisma

september 16, 2018

Ciao Ria!
Bedankt voor je reactie bij dit risotto recept!
Extra kaas is natuurlijk altijd lekker, fijn dat het goed gesmaakt heeft!

Saluto, Tjerk

Ria Heinen

september 6, 2018

Lekker recept zuiver van smaak.
Zelf heb ik de citroensap en rasp meteen in de groentebouillon gedaan zodat bij iedere opschenking, het direct in de korrel trekt.
Ook heb ik meer kaas gebruikt.
Maten zijn goed voor twee personen!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.