Risotto met peer en Taleggio

Risotto met peer en Taleggio Risotto met peer en Taleggio 5 0 5 1

maart 22, 2015

Risotto met peer en Taleggio

Over risotto met peer en Taleggio

Peer en Taleggio zijn een klassieke combinatie uit de Italiaanse keuken welke in dit recept voor risotto worden samen gebracht. Risotto met peer en Taleggio is een elegant risotto recept met de heerlijke zoete smaak van de peer welke wordt gebalanceerd door de romige, maar toch licht zoutige Taleggio. Deze combinatie is werkelijk verrukkelijk en daarom niet voor niets al lang beproefd in Italië. Overigens is het wel aan te raden om voor goede Taleggio de lokale Italiaanse delicatessen winkel te bezoeken.

Op zoek naar meer inspiratie voor een lekker risotto recept..? Bekijk dan het volledig overzicht risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

20g boter

1 sjalot

2 peren

750ml kippenbouillon

100ml Italiaanse droge witte wijn

50g Taleggio (kaas)

Vers gemalen peper

Verse peterselie

Olijfolie

Voorbereiding

1Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij de peer vervolgens in kleine blokjes. Verwijder de schil van de sjalot en snij ook deze in kleine stukjes. Indien er op de Taleggio een korstje zit, dan snij je deze eraf en daarna in kleine blokjes. Verwarm de kippenbouillon.

Bereiding

1Verwarm 15 van de 20 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter mooi bruin is en niet meer schuimt, doe je de sjalot en de blokjes van 1 peer in de pan. Fruit beide ingrediënten ongeveer 2 tot 3 minuten en voeg dan de risotto toe. Zorg ervoor dat de risotto lekker vochtig wordt van de boter, sjalot en peer, zodat de smaak maximaal in de korrels kan trekken.

2Blus het geheel af met de Italiaanse droge witte wijn. Laat het vuur op ca. 60 tot 70% van het vermogen staan, zodat de wijn snel kan worden opgenomen door de risotto. Als de wijn volledig is geabsorbeerd, voeg je de eerste soeplepel bouillon toe. Als ook deze is geabsorbeerd, blijf je dit principe herhalen. Dus pas een nieuwe soeplepel bouillon toevoegen zodra de vorige volledig is opgenomen door de risotto. Tijdens het koken van de risotto, kookt de peer helemaal gaar en doordat deze zo zacht is gaat de peer helemaal op in de risotto.

3Na ongeveer 16 tot 18 minuten is de risotto nagenoeg gaar. Proef de risotto en bepaal of de textuur goed is. Als de risotto net niet gaar is, zet je de pan van het vuur en voeg je nog een heel klein beetje bouillon toe. Doordat de inhoud van de pan super heet is, gaart de risotto vanzelf tot een perfecte korrel.

4In principe is de risotto nu klaar om te 'monteren' zoals de Italianen dit noemen. Maar voordat je dit doet, verwarm je de olijfolie in een koekenpan. In deze koekenpan bak je de stukjes van de tweede peer, zodat deze beetgaar zijn en dus nog wel een beetje bite hebben. Ondertussen monteer je de risotto.

5Voeg de Taleggio bij de risotto samen met de resterende 5 gram boter en wat vers gemalen peper. Roer het geheel goed door, zodat de inhoud zich mooi gelijkmatig verdeeld en de risotto met peer en Taleggio perfect op smaak komt. Proef de risotto en als je tevreden bent, dan kun je de risotto opdienen. Garneer het gerecht met de blokjes peer en strooi er nog wat verse peterselie overheen. De risotto met peer en Taleggio is nu helemaal klaar, buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Giacomo

september 2, 2015

Heerlijk romige en tegelijkertijd fruitige risotto. Maak zelf vaak risotto, maar dit is absoluut één van mijn favorieten. En niet alleen vanwege het feit dat ik deze risotto meestal maak tegen de tijd dat de peren in mijn eigen tuin rijp zijn.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.