Spaanse risotto

Spaanse risotto Spaanse risotto 0 0 5 0

maart 20, 2015

Spaanse risotto

Over Spaanse risotto

Spaanse risotto is natuurlijk een beetje vloeken in de Italiaanse kerk... De verfijnde smaak van risotto wordt in dit recept gecombineerd met de robuuste smaken van de Spaanse keuken. In dit recept voor Spaanse risotto spelen chorizo, Spaanse rode wijn en de 'tapa' knoflookchampignons de absolute hoofdrol. Alle ingrediënten die je normaliter in risotto aantreft, tref je ook in dit recept aan. Het enige verschil is de Spaanse twist. Het Italiaanse tintje wordt verzorgd door de Parmagiano Reggiano, simpelweg omdat AllesOverItaliaansEten.nl van mening is dat dit altijd in een risotto thuis hoort. Manchego lijkt hiervoor het enige logisch Spaanse alternatief.

Toch gewoon op zoek naar een recept voor traditionele Italiaanse risotto? Bekijk dan al onze risotto recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 4 personen

Ingrediënten

350g risotto

20g roomboter

Olijfolie

1 sjalot

2 tenen knoflook

1 rode paprika

1 chorizo

400ml Spaanse rode wijn

750ml runderbouillon

Vers gemalen peper

Zeezout

250g kastanjechampignons

50g Parmigiano Reggiano

Verse peterselie

Voorbereiding

1Snij de chorizo en de kastanjechampignons in kwartjes en de sjalot, knoflook en paprika in kleine stukjes. Verwarm de runderbouillon en schaaf alvast wat Parmigiano Reggiano.

Bereiding

1Doe de chorizo in een koekenpan met dikke bodem en bak de chorizo in haar eigen vet. Als de chorizo lekker knapperig is, haal je met een lepel het vet van de chorizo uit de pan. Hiermee voorkom je dat de risotto te zout wordt.

2Smelt de 15 van de 20 gram boter bij de chorizo in de pan en fruit hierin de 1 van de teentjes knoflook, de sjalot en de paprika. Nadat je deze 2 tot 3 minuten hebt gefruit, doe je de risotto in de pan. Roer de risotto door het in de koekenpan aanwezige vocht, zodat de korrels mooi glanzen. Na wederom 2 tot 3 minuten, blus je de risotto af met de Spaanse rode wijn.

3Laat de Spaanse rode wijn absorberen door de risotto, totdat al het vocht bijna is opgenomen. Dit is het moment om voor de eerste keer een grote soeplepel runderbouillon in de pan te doen. Net als met de Spaanse rode wijn laat je de bouillon absorberen door de risotto. Als ook deze weer nagenoeg volledig is opgenomen, voeg je de volgende soeplepel toe. Herhaal dit principe tot de risotto nagenoeg gaar is en zet het vuur uit. Doordat de risotto super heet is, gaart deze automatisch verder tot een perfecte korrel.

4Ondertussen verwarm je wat olijfolie in een koekenpan. Hierin fruit je het 2e teentje knoflook voor de duur van 2 tot 3 minuten. Let er wel goed op, dat de olijfolie niet te warm wordt, anders verbrandt de knoflook. Doe de kastanjechampignons in de koekenpan en breng deze op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Bak de champignons voor de duur van ongeveer 5 minuten. De champignons zijn klaar als deze naar knoflook proeven en nog steeds wat 'bite' hebben. Hou dus tijdens het bereiden van de risotto rekening met de bereidingstijd van de knoflookchampignons. Zorg ervoor dat op het moment dat je risotto als nagenoeg gaar beschouwd, de knoflookchampignons klaar moeten zijn.

5Als je de risotto van het vuur hebt gehaald, is het tijd om de Spaanse risotto te monteren. Breng de risotto op smaak met vers gemalen peper. Smelt de laatste 5 gram boter en 2 handjes Parmigiano Reggiano door de risotto. Roer het geheel goed door, zodat alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld. Proef de Spaanse risotto nog 1 keer en als je tevreden bent over de smaak, is het tijd om de risotto op te dienen.

6Dien de Spaanse risotto op en strooi de knoflookchampignons over de risotto. Garneer het gerecht met wat verse peterselie en schaaf er nog wat Parmigiano Reggiano over. Als het goed is, heb je nu een mooi robuust bord Spaanse risotto boor je staan! Buon appetito! Of moeten wij zeggen.... Buen provecho!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.