Risotto met salami en Gorgonzola

Risotto met salami en Gorgonzola Risotto met salami en Gorgonzola 0 0 5 0

september 25, 2015

Risotto met salami en Gorgonzola

Over risotto met salami en Gorgonzola

Risotto is eigenlijk altijd lekker! En dit recept voor risotto met salami en Gorgonzola behoort tot onze favoriete risotto gerechten. Salami heeft van zichzelf natuurlijk een lekkere zoute smaak. De smaak van de salami combineert erg met de uitgesproken, karakteristieke smaak van de blauwe kaas uit het gelijknamige plaatsje Gorgonzola. Zodra je de salami en de Gorgonzola door de romige risotto roert en je ruikt de geur die dan los komt, dan weet je gelijk al dat het smullen wordt.

Nog een paar kleine tips voor het bereiden van de risotto. Zorg ervoor dat de pan continu goed heet is, zodat de bouillon lekker vlot inkookt. Een andere bekende tip voor het koken van risotto is dat je de risotto zo veel mogelijk moet blijven roeren. Door de risotto te roeren komt er zetmeel los. Dit zetmeel geeft je risotto recept een extra romige smaak en dit is natuurlijk waar risotto om bekend staat. Tot slot is het belangrijk dat je de risotto niet helemaal gaar kookt. Kook de risotto net niet gaar, laat deze kort staan met nog wat bouillon in de pan en je bereidt een perfect gegaarde risotto. En mocht je in de knoei komen met de hoeveelheid bouillon, dan kun je altijd nog een klein beetje water toevoegen. Als de 500ml bouillon niet helemaal op gaat, is dit ook geen ramp, er mag gerust wat overblijven. Anyways... geniet van dit lekkere recept voor risotto met salami en Gorgonzola! Buon appetito!

Meer risotto recepten zijn te vinden op onze pagina met alle risotto recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: Risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g risotto

30g boter

1 ui

100ml Italiaanse witte wijn

500ml kippenbouillon

Een kwart salami

75g Gorgonzola

Vers gemalen peper

Zeezout

Verse peterselie

Voorbereiding

1Verwijder de schil de ui en snijd de ui in kleine stukjes. Verwarm de bouillon. Verwijder het velletje van de salami en snijd de salami in dunne plakjes. Snijd de Gorgonzola in kleine blokjes.

Bereiding

1Verwarm 25 van de 30 gram boter in een pan. Als de boter heet is, doe je de fijn gesneden ui in de pan en fruit je deze voor ongeveer 2 tot 3 minuten. Het is de bedoeling dat de smaak van de ui goed los komt, dit komt de smaak van het gerecht alleen maar ten goede.

2Vervolgens doe je de risotto in de pan. Roer de risotto door de boter, zodat deze er helemaal in trekt. Hierdoor krijgt de risotto een extra romige smaak.

3Zodra het witte puntje in het midden van de risotto zichtbaar is en de buitenkant van de risotto er glazig uit ziet, blus je de inhoud van de pan af met de Italiaanse witte wijn. Pinot Grigio is een prima wijn om hiervoor te gebruiken.

4Laat de wijn helemaal absorberen door de risotto. Als de wijn volledig is opgenomen, schep je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Laat ook de bouillon helemaal inkoken en schep dan de volgende soeplepel bouillon erbij. Blijf dit herhalen tot de risotto nagenoeg gaar is.

5Terwijl de risotto lekker staat te koken, begin je met het bakken van de salami. Leg de plakjes salami in een koekenpan en bak deze uit in het eigen vet. Bak de salami tot deze lekker knapperig is en de witte deeltjes niet meer zichtbaar zijn. Haal de salami dan uit de pan en wacht tot de risotto ver genoeg is voor de verdere bereiding.

6Als de risotto nog net niet gaar is, haal je de pan van het vuur en doe je nog een heel klein beetje bouillon in de pan, zodat de risotto lekker smeuïg is. De risotto is nu zo heet en bevat zo veel vocht dat deze vanzelf verder gaart tot een perfect gegaarde korrel.

7Doe de salami bij de risotto samen met de Gorgonzola en de laatste 5 gram van de boter. Voeg nog wat vers gemalen peper toe met eventueel een heel klein beetje zeezout en roer de risotto met salami en Gorgonzola dan goed door. Proef of je tevreden bent over de smaak en als dat het geval is, is dit recept helemaal klaar.

8Schep de risotto met salami in mooie diepe borden en garneer eventueel nog met wat verse peterselie. Als het bord er mooi uitziet, dan is het de hoogste tijd om dit risotto gerecht met salami en peterselie aan te vallen. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.