Risotto met witlof en citroen

Over risotto met witlof en citroen
Als het lente is, heb je over het algemeen meer trek in lichtere gerechten met een frisse smaak. Dit recept voor risotto met witlof en citroen heeft al die elementen die in het voorjaar goed tot hun recht komen. Risotto is sowieso altijd lekker, maar de combinatie met witlof en citroen doet het erg goed in deze tijd van het jaar.
In dit recept voor risotto met witlof wordt de witlof op twee verschillende momenten toegevoegd aan de risotto. Zodra je begint doe je witlof nog voor de risotto in de pan, zodat de smaak van de witlof volledig kan worden opgezogen door de korrels 'riso'. Deze witlof wordt super zacht. Ongeveer 5 minuten voordat je klaar bent met de risotto, voeg je de andere helft van de witlof toe. Dit deel van de witlof blijft 'al dente'. Dit geeft de risotto extra bite, maar bovendien proef je de smaak van de witlof hierdoor extra goed terug. In combinatie met de Parmezaanse kaas en de frisse smaak van de citroen is dit oprecht een top gerechtje voor in de lente! Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor risotto met witlof en citroen. Buon appetito!
Meer lekkere risotto recepten vind je in ons overzicht met alle risotto recepten.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 30 mins
- Hoeveelheid: Risotto recept voor 2 personen
Voorbereiding
1Snijd de onderkant van de stronkjes witlof. Verwijder de buitenste vieze blaadjes witlof en snijd de witlof vervolgens in dunne reepjes. De harde binnenste stukken kun je nu eenvoudig verwijderen
2Verwijder de schil van de ui en snijd de ui in kleine stukjes. Verwarm de kippenbouillon en schaaf de Parmigiano Reggiano alvast. Hak het bosje verse peterselie helemaal fijn.
Bereiding
1Verwarm 25 van de 30 gram boter in een koekenpan met dikke bodem. Als de boter heet is, doe je de ui in de pan. Fruit de ui ongeveer 2 minuten.
2Doe nu de helft van de gesneden witlof in de pan. Bak de witlof kort mee met de ui. Dit deel van de witlof wordt super zacht en geeft de risotto maximaal de witlof smaak.
3Na nogmaals 2 minuten doe je ook de risotto in pan. Bak de risotto kort mee met de ui en de witlof. Als de risotto is bedekt met een mooi dun laagje vocht uit de pan en er hierdoor glazig uitziet, blus je de risotto af met de witte wijn.
4Laat de het vuur op 60 tot 70% van het vermogen staan, zodat de wijn lekker kan worden geabsorbeerd door de risotto. Zodra de wijn helemaal is opgenomen, schep je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Herhaal dit keer op keer als de bouillon is opgenomen. Blijf tijdens dit proces de risotto met witlof goed roeren. Voeg de andere helft witlof pas toe als de risotto nog slechts 5 minuten hoeft te koken. Dit deel van de witlof behoudt hierdoor lekker wat bite, zodat je de pure smaak van de witlof goed blijft proeven.
5Nu komt het aller belangrijkste. Haal de pan risotto van het vuur als de risotto net niet gaar is. Schep nog een heel klein beetje bouillon in de pan, voeg de peterselie toe en roer nog even goed door. De risotto met witlof is nu zo heet, dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel.
6Voeg nu ook de Parmezaanse kaas toe samen met de laatste 5 gram boter en maal er verse peper overheen. Roer nog een keer goed door en proef de smaak. Voeg beetje bij beetje wat citroensap toe en blijf proeven tot je helemaal tevreden bent over de smaak. Als de smaak perfect is, is het tijd om de risotto met witlof op te dienen.
7Schep de risotto op een mooi bord. Eventueel kun je er nog wat verse peterselie overheen strooien ter garnering. Ook kun je er voor kiezen om wat Parmigiano Reggiano op de risotto te schaven. Wat je ook doet om je bordje te presenteren, geniet van dit lekkere recept voor risotto met witlof en citroen. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
4 Reviews
Tjerk Kleisma
oktober 25, 2020
Ciao N.,
Bij deze toegevoegd!
Grazie voor het doorgeven.
Saluto,
Tjerk
N
september 18, 2020
Voor de tweede keer gemaakt: heerlijk! Alleen ook voor de tweede keer de mist in gegaan en nog een keer terug naar de winkel, doordat de citroen(-sap) niet in de ingrediëntenlijst staat! Misschien even toevoegen? Ik gebruik rasp van een halve citroen en sap naar smaak.
Jan Dick Bruijne
juni 2, 2019
Vanavond gesmikkeld van dit gerecht, super een heerlijk frisse dis met deze temperatuur buiten van 30 graden. Top en thx.
Karin
december 2, 2020
Heerlijk!