Risotto spek

Risotto spek Risotto spek 0 0 5 0

maart 20, 2015

Risotto spek

Over risotto met spek

Risotto met spek is een lekker risotto recept waarbij de spek natuurlijk een centrale rol in neemt. Het spek wordt als zogenaamd 'krokantje' toegevoegd aan de risotto, doordat deze in de oven helemaal wordt uitgebakken. De smaak van de Parmagiano Reggiano en het lichte zuurtje van de citroen gaan perfect samen met de lekkere zoute smaak van het in de oven uitgebakken spek.

Geniet van wederom een lekker risotto recept! Op zoek naar meer inspiratie, bekijk hier al onze Italiaanse recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: risotto recept voor 2 personen

Ingrediënten

160g risotto

20g boter

3 eetlepels olijfolie

1 sjalot

100ml Italiaanse droge witte wijn

500ml kippenbouillon

25g Parmagiano Reggiano

Vers gemalen peper

Een paar plakjes spek of bacon

Een klein beetje citroensap

Zeezout

Voorbereiding

1Snij het sjalotje zo fijn als mogelijk en verwarm de kippenbouillon. Verwarm ook de oven alvast voor op 180 graden.

Bereiding

1Verwarm 15 van de 20 gram boter samen met de olijfolie in een koekenpan of hapjespan met dikke bodem. Als de boter en olijfolie een mooie goud bruine kleur hebben, doe je de sjalot in de pan en deze fruit je ongeveer 2 minuten. Vervolgens doe je ook de risotto in de pan en ook deze bak je 2 minuten mee. Als de korrels van de risotto er glazig uit zien en bedekt zijn met boter, blus je het geheel af met de Italiaanse droge witte wijn.

2Laat de wijn volledig absorberen door de risotto. Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de kippenbouillon bij de risotto. Nadat de bouillon volledig is opgenomen door de risotto voeg je de volgende soeplepel weer toe. Herhaal dit net zo lang tot dat de risotto nagenoeg gaar is. Normaliter duurt dit ongeveer 15 tot 20 minuten.

3Zodra je begint met de bouillon, doe je ook de plakjes spek of bacon in de oven. Leg de plakjes spek op een stukje bakpapier en zet dit voor eveneens de duur van 15 tot 20 minuten in de oven. Controleer tussentijds natuurlijk wel hoe het met het spek gaat . Zodra het spek helemaal is uitgebakken en lekker krokant is, kun je dit uit de oven halen.

4Als je alles dus goed hebt getimed is de risotto tegelijk klaar met het krokante uitgebakken spek. Het is belangrijk dat de risotto net niet gaar is. De risotto is namelijk zo heet dat deze vanzelf verder gaart. Kook je de risotto helemaal gaar, dan krijg je rijstepap.... Monteer de risotto door een lekker handje Parmigiano Reggiano over risotto te strooien samen met wat vers gemalen peper. Doe ook de resterende 5 gram boter in de pan en roer het geheel goed door. De finishing touch is een klein beetje citroensap. Wees hier wel voorzichtig mee. Doe een klein beetje citroensap door de risotto en proef hoe het smaakt. Proef je de citroen nog niet, voeg dan nog een beetje citroensap toe en proef wederom. Je proeft vanzelf wanneer de risotto perfect is.

5Serveer de risotto en leg het uitgebakken spek bovenop het gerecht. Garneer de risotto met spek met wat verse peterselie. De risotto met spek is nu helemaal klaar, buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.