Rösti uit Trentino met zure room

Rösti uit Trentino met zure room Rösti uit Trentino met zure room 0 0 5 0

januari 12, 2023

Rösti uit Trentino met zure room

Bij aardappelrösti denk je wellicht niet direct aan de Italiaanse keuken, maar in de regio Trentino Zuid-Tirol in Noord Italië kun je het wel degelijk op de menukaart vinden. Rösti wordt gebruikelijk als bijgerecht gegeten. Het basisrecept is heel eenvoudig en bevat slechts drie ingrediënten: aardappel, zout en olie om in te bakken. De aardappels worden geraspt en vervolgens goed uitgeknepen in een doek: het is belangrijk dat de aardappels nog zo min mogelijk vocht bevatten voor je het samenperst en gaat bakken. Er zijn veel variaties op het recept te vinden, waarbij er meer ingrediënten aan worden toegevoegd zoals kaas, spekjes en ui. Verder kan ook de vorm variëren: zo kun je rösti bakken in zowel kleine ‘koekjes’ als in één grote koek zoals in dit recept. Ga je voor de grote variant, dan is het handig om een pan te hebben die in de oven kan, zodat de bovenkant makkelijk af te bakken is. Kleinere koekjes hebben een kortere baktijd nodig en kunnen makkelijk omgedraaid worden in de pan en hoeven dus niet in de oven. Aan jou de keuze! Serveer de rösti om het helemaal af te maken met een schepje zure room. Eet smakelijk!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 25 mins
  • 15 mins

    25 mins

  • Hoeveelheid: Aardappel recept voor 4 personen

Ingrediënten

600 gr aardappelen

1 kleine rode ui

150 gr spekjes

bosje verse kruiden (rozemarijn, salie, tijm of een mix)

olijfolie om in te bakken

bekertje zure room

paprikapoeder

zout en peper

Bereiding van de rösti

1Schil de aardappelen en verwijder eventuele bruine plekjes. Rasp de aardappelen met een grove rasp.

2Knijp het vocht uit de aardappelen: dit gaat gemakkelijk door de aardappelrasp het in een dunne (kaas)doek te scheppen en de doek aan de bovenkant strak dicht te draaien.

3Doe de geraspte aardappel in een kom en voeg voldoende zout toe en een snuf peper.

4Bak de spekjes in een klein beetje olie en voeg na een paar minuten de ui toe. Smoor de ui en het spek nog een aantal minuten, draai het vuur uit en laat een klein beetje afkoelen.

5Voeg de spekjes en ui bij het aardappelmengsel.

6Hak de verse kruiden fijn en meng ook dit door het mengsel.

7Verwarm de oven voor op 220°C.

8Vet een koekenpan (ook de randen) in met olie en verwarm de pan op het vuur. Doe er de geraspte aardappelpuree in. Druk het mengsel goed aan. Het aardappelzetmeel zal het mengsel binden.

9Bak zo’n 10 minuten op middelhoog vuur.

10Zet het vuur uit en doe de pan in de oven. Laat daarin de rösti ongeveer 15 minuten verder garen. Zet daarbij de laatste 5 minuten de gril aan (indien beschikbaar), zodat er een lekker krokant korstje op komt.

11Snijd de rösti in punten en serveer er de zure room. Bestrooi de zure room met paprikapoeder.

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.