Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca Spaghetti alla Puttanesca 5 0 5 3

maart 22, 2015

Spaghetti alla Puttanesca

Over Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca is een authentiek pasta recept uit de klassieke Italiaanse keuken. Echter bestaat dit recept al erg lang, maar toch is er nog onduidelijkheid over het ontstaan hiervan, maar ook over de exacte bereidingswijze. In de stad Napoli wordt 'sugo alla puttanesca' bereid zonder ansjovis, terwijl dit in de Italiaanse regio Lazio juist razend populair is. Ook is het niet standaard om Peperoncino, Spaanse peper, aan de Puttanesca saus toe te voegen. Wat wel een feit is, is dat dit een Zuid-Italiaans recept is met typisch Zuid-Italiaanse ingrediënten zoals ansjovis, olijven en kappertjes.

De oorsprong schijnt echter afkomstig te zijn van het Italiaanse eiland Ischia. Een lokale restauranteigenaar schijnt vlak voor het sluiten tegen late bezoekers te hebben gezegd, dat hij niets meer in huis had. De bezoekers van het restaurant stonden er echter op dat er eten op tafel kwam en riepen 'Facci una puttanata qualsiasi', wat zoiets betekent als 'wat voor troep je ook hebt, zet het maar op tafel'. Dit werd een recept met spaghetti, tomaat, olijven en wat kappertjes. Kort daarna zette de eigenaar dit recept op het menu met de naam Spaghetti alla Puttanesca.

Toch op zoek naar een ander spaghetti recept..? Bekijk dan ons volledige overzicht met spaghetti recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: spaghetti recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g spaghetti

Olijfolie

8 ansjovis filets

1 sjalot

1 teen knoflook

1 Spaanse peper

2 eetlepels kapertjes

100g zwarte olijven

400g gepelde tomaten

Vers gemalen peper

Zeezout

Verse peterselie

Parmigiano Reggiano

Voorbereiding

1Snij de ansjovis in kleine stukjes. Verwijder de schil van de knoflook en de sjalot en snij ook deze in kleine stukjes. Snij de onderkant en bovenkant van de Spaanse peper. Je kunt de zaadjes en eventueel ook de zaadlijsten verwijderen om te voorkomen dat het gerecht te scherp wordt. Persoonlijk vind ik het het lekkerst om de zaadlijsten te laten zitten en ongeveer de helft van de zaadjes te gebruiken. Als je je strategie hebt bepaald, snij je de Spaanse peper in stukjes. Eventueel kun je de zwarte olijven ook in 3 of 4 ringetjes snijden, maar dit hoeft niet.

Bereiding

1Verwarm 2 tot 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie heet is, doe je de stukjes ansjovis in de pan. Als het goed is, zie je de ansjovis gelijk uit elkaar vallen en 1 worden met de olijfolie. Vervolgens doe je ook de knoflook, sjalot, Spaanse peper, kappertjes en zwarte olijven in de pan. Fruit deze ingrediënten ongeveer voor de duur van 3 tot 5 minuten.

2Als alle ingrediënten in de pan de kans hebben gehad om hun smaak af te geven, doe je gepelde tomaten erbij, zodat deze al die heerlijke smaken kunnen opnemen. Breng het geheel met vers gemalen peper en zeezout op smaak. Proef de Puttanesca saus en als je tevreden bent, zet je de pan op een laag vuurtje en laat je de saus lekker pruttelen.

3Breng een pan water aan de kook en als het water kookt, doe je de spaghetti hierin samen met een kleine eetlepel zeezout. Kook de spaghetti 'al dente', en giet deze dan af. Roer gelijk wat van de Puttanesca saus door de spaghetti om te voorkomen dat deze gaat plakken. Die de Spaghetti alla Puttanesca op, garneer met wat verse peterselie en schaaf er lekker wat Parmigiano Reggiano overheen. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

3 Reviews

Richard van Sante

mei 10, 2022

Heerlijk recept, makkelijk te maken. We hebben er ook een blikje tonijn en gerookte zalm (in stukjes gesneden) eraan toegevoegd.

Cor Blok

februari 14, 2021

Vrij gemakkelijk te maken en dit recept werd unaniem door de familie gewaardeerd.

Gerard Janssen

januari 27, 2021

Een heel erg goed recept. Buitengewoon smakelijk!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.