Spaghetti Carbonara met groene asperges

Spaghetti Carbonara met groene asperges Spaghetti Carbonara met groene asperges 5 0 5 3

mei 7, 2018

Spaghetti Carbonara met groene asperges

Over dit recept voor spaghetti carbonara met groene asperges

Spaghetti Carbonara is natuurlijk een klassieker uit de Romeinse keuken. Maar vreemd genoeg heb ik deze combinatie met groene asperges niet leren kennen toen we in Rome waren, maar juist op een plek waar je dit niet direct zou verwachten. Namelijk in het plaatsje Noto wat is gelegen in het zuidoosten van Sicilië.

Tijdens onze vakantie van 2015 zijn we op een bloedhete dag dit stadje wezen bezoeken. Voor de lunch waren we op zoek naar een restaurantje. Toen we langs de hoofdstraat liepen zagen we buiten op de menukaart dit gerecht staan. Vaak als het heet is, heb ik behoefte aan zout eten. En wat smaakt er dan lekkerder dan een heerlijke kazige spaghetti carbonara met pancetta..? Ik kan het je wel verklappen... heerlijke kazige spaghetti cabonara met pancetta en groene asperges. En dat uitgerekend op Sicilië. Achteraf bleek dat de eigenaar van het restaurant uit Rome kwam, dus toen vielen de kwartjes op zijn plek.

Maar toen ik vandaag in de koelkast keek in het vooruitzicht dat ik voor mijzelf moest koken op deze bloedhete dag, moest ik heel even aan dit restaurantje in Noto denken. In onze koelkast lag toevalligerwijs alles om dit gerecht te maken en daardoor waande ik mij heel even terug op Sicilië. Good times!

Mocht jij meer willen lezen over het traditionele recept uit Rome, lees dan mijn blog over hoe je klassieke Spaghetti Carbonara maakt.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 10 mins
  • 10 mins

    10 mins

  • Hoeveelheid: spaghetti recept voor 1 persoon

Ingrediënten

120g spaghetti

50g pancetta

Olijfolie

1 ei(erdooier)

40g Parmezaanse kaas

150g groene asperges

Zeezout

Vers gemalen peper

Voorbereiding

1Snijd de pancetta in kleine stukjes. Scheid de eierdooier van het eiwit en doe het eigeel in een kom. Schaaf de Parmezaanse kaas.

2Spoel de asperges schoon met koud water. Vervolgens snijd je de houtige onderkant eraf, dit is doorgaans zo'n 2 tot 3 centimeter. Daarna snijd je de asperges in kleine stukjes.

Bereiding

1Zet een pan water op het vuur voor het koken van de spaghetti. Als het water kookt, schep je er een eetlepel zeezout bij en daarna doe je de pasta in de pan. Kook deze 'al dente' volgens de bereidingswijze op de verpakking.

2Op een andere pit zet je een koekenpan. Hierin verwarm je wat olijfolie en bak je de pancetta knapperig, terwijl de spaghetti wordt gekookt.

3Ondertussen kook je de groene asperges in ongeveer 4-6 minuten beetgaar in gezouten water. Proef de asperges om te controleren of deze de juiste textuur hebben. Als dit het geval is, giet je de asperges af.

4Roer de geschaafde Parmezaanse kaas door de eierdooier. Hierdoor ontstaat een soort klont van eigeel en kaas.

5Als alle handelingen zijn verricht is het bijna tijd om de spaghetti af te gieten. Voordat je dit doet, schep je met een glas wat van het kookvocht uit de pan.

6Giet de pasta af en doe deze weer terug in de pan. Voeg vervolgens ook de gekookte stukjes asperges toe samen met de knapperige pancetta.

7Voeg alvast een klein beetje van het kookvocht toe en doe dan ook het eigeel met de kaas in de pan. Roer de inhoud van de pan goed door. Als het goed is, zie je de saus langzaam ontstaan. Indien deze te dik blijft of het eigeel wordt niet dun genoeg, dan kun je gerust nog wat kookvocht toevoegen.

8Als je helemaal tevreden bent over de dikte van de saus, dan is deze heerlijk spaghetti carbonara met asperges klaar. Eventueel kun je er nog wat verse peper overheen malen. Kaas en peper gaat perfect samen, dus ik zou het zeker doen. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

3 Reviews

derk

mei 23, 2020

Overheerlijk recept. Groene asperges kan je eigenlijk rauw eten, dus ik heb ze maar twee minuten gekookt, lang zat.
Belangrijkers nog om te vermelden dat het vuur uit moet als de eidooiers toegevoegd worden. De stolling gebeurt door de warmte van de pasta. Der

Roelie

oktober 22, 2018

Heerlijk, wel en vraag ik heb rolletjes pasta kruiden gekocht in italie, maar wil graag weten hoe deze te geebruiken, op de verpakking staat niet echt een beschrijving

arie

juni 13, 2018

heerlijk

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.