5 lekkere Italiaanse herfstrecepten

Geplaatst op 12 oktober 2021 door Tjerk KleismaGeen reacties
Pasta alla Boscaiola

Het is alweer herfst. En bij het intreden van dit seizoen verandert doorgaans bij veel restaurants de menukaart. Bij veel staat het gebruik van seizoensproducten centraal en in Italië is dit vanzelfsprekend niet anders. Sterker nog, misschien wordt het hier nog wel belangrijker gevonden om te koken met de producten die op dat moment goed gedijen.

Het voordeel van het koken met seizoensproducten is dat deze producten goed verkrijgbaar zijn. Dit heeft weer als voordeel dat door de grotere beschikbaarheid de prijzen lager zijn. Kortom, een fijne bijkomstigheid.

Welke producten horen er dan bij de herfst? De usual suspects uit de Italiaanse keuken, waar je gelijk aan denkt, zijn natuurlijk pompoen en paddenstoelen. Maar wist je ook bleekselderij, appels en peren het in deze tijd van het jaar goed doen… Hieronder vind je 5 lekkere Italiaanse herfstrecepten die je eenvoudig zelf kunt bereiden.

Pompoenrisotto met Gorgonzola

Pompoenrisotto met Gorgonzola

Pompoenrisotto met Gorgonzola mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Zodra het herfst wordt, verschijnt de pompoen ook ineens in het straatbeeld. En met zijn opvallende oranje kleur zorgt dit ingrediënt voor wat extra vrolijkheid naarmate de dagen korter worden.

Het geheim achter dit recept voor pompoenrisotto is de bereiding van de pompoen. De risotto maak je volgens de gebruikelijke bereiding klaar met veel boter, wijn, bouillon en een goede pollepel om flink mee te roeren. De pompoen bereid je apart in de boven. Door deze separate bereiding krijgt de pompoen een heerlijke smaak. Als je precies wilt weten hoe dit moet, lees dan vooral verder op de pagina van dit recept.

Spinaziesalade met peer en Gorgonzola

Spinaziesalade met Gorgonzola, peer en walnoten

Spinaziesalade met peer en Gorgonzola is een verrassend recept waar je in theorie vrijwel het hele jaar van kan genieten. Spinazie is over het algemeen goed verkrijg in de periode van maart tot en met november. Wat dit recept een herfstrecept maakt, is de peer.

Peer hoor ik je zeggen..? Ja, de peer. Peren en ook appels zijn in Nederland gedurende het hele jaar supergoed verkrijgbaar. Maar als je kijkt in welk seizoen peren het echt goed doen, dan kom je uit in de herfst. Vanuit die hoedanigheid heb ik dit recept opgenomen in dit overzicht met lekkere herfstrecepten. De spinazie, de Gorgonzola en de peer vormen een heerlijke combinatie met bijpassende dressing.

Bleekselderijsalade met appel en walnoot

Bleekselderij salade met appel en walnoot

Bleekselderijsalade met appel en walnoot bevat twee lekkere ingrediënten uit het seizoen. Bleekselderij is een een ingrediënt wat vaak ondersteunend is aan anderen, maar in dit recept krijgt het een centrale rol. In het recept hierboven vertelde ik al dat appels en peren ook typisch zijn voor de herfst. De combinatie van bleekselderij en appel gecombineerd de walnoten en de dressing zorgt voor een heerlijke herfstige combinatie. Buon appetio!

Pasta alla Bosciaola

Pasta alla Boscaiola

Pasta alla Bosciaola mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Letterlijk betekent dit pasta van (of uit) het bos. En bij herfst denk je natuurlijk aan het bos waar dan de blaadjes van de bomen vallen.

Waarom dan pasta uit het bos? Ook dit zit hem in de ingrediënten die worden gebruikt. Het spek is afkomstig van de wilde zwijnen uit het bos, de paddenstoelen staan daar onder de bomen en de erwtjes zijn puur symbolisch. In dit recept symboliseren de doperwtjes mos.

Champignonrisotto

Champignon risotto

Een recept met paddenstoelen in de hoofdrol mag natuurlijk niet ontbreken in een lijstje met de 5 lekkerste Italiaanse herfstrecepten. In dit overzicht is dat dus champignonrisotto geworden. Wat dit recept zo lekker maakt, is dat je de champignons helemaal fijn hakt. Als je deze daarna bakt, komt de smaak extra goed los. De risotto absorbeert de vrij gekomen smaak daardoor extra goed. Daarnaast maakt het nog verschil of je groentebouillon of paddenstoelenbouillon gebruikt. Mocht het lastig zijn om paddenstoelenbouillon te vinden, dan is groentebouillon een prima alternatief. Maar… paddenstoelenbouillon geeft een extra herfstige smaak. Buon appetito!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.