Carbonara

Carbonara Carbonara 0 0 5 0

maart 19, 2015

Carbonara

Over Carbonara

Pasta Carbonara is in Nederland samen met Spaghetti Bolognese waarschijnlijk het bekendste pasta recept. Dit recept vindt haar oorsprong in de omgeving van Rome in de Italiaanse regio Lazio. Ondanks dat er meerdere verhalen de ronde gaan over de wijze waarop dit gerecht haar naam heeft gekregen, is het het meest aannemelijk om te veronderstellen dat Carbonara letterlijk is afgeleid van de kolenbranders. De kolenbranders uit Lazio aten tijdens de schaft pasta met ei en spek om zo weer voldoende energie op te doen voor het zware werk in de middag. De peperkorrels op de rand van het bord symboliseren kleine kooltjes.

Italië heeft veel klassieke pasta recepten voortgebracht. Mijn uitgebreide blog over Spaghetti Carbonara beschrijft verder alles wat je over dit gerecht moet weten .Voor een compleet overzicht van alle andere traditionele recepten kijk je op onze pagina met pastasauzen!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 20 mins
  • 10 mins

    20 mins

  • Hoeveelheid: pastasaus recept voor 4 personen

Ingrediënten

400g pasta

10g roomboter

100g pancetta

1 ei

3 eierdooiers

50g Parmigiano Reggiano

50g Pecorino

Heel veel peper

Heel veel zeezout

Verse peterselie

Voorbereiding

1Snij de pancetta in kleine dobbelsteentjes van een halve centimeter. Scheid de 3 eierdooiers van het ei en kluts deze samen met 1 ei in een schaaltje. Schaaf de Pecorino en de Parmigiano Reggiano.

Bereiding

1Verwarm in een koekenpan de roomboter en bak de pancetta langzaam krokant. Dit duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. Dit geeft je mooi de gelegenheid om de pasta alvast te koken en de andere voorbereidingen te treffen.

2Neem het schaaltje met het geklutste ei en de 3 eierdooiers en doe hier de Parmigiano Reggiano en de Pecorino in. Doe hier flink wat peper en zout bij en roer het geheel door elkaar, zodat alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.

3Probeer het zo te timen dat de pasta en de pancetta gelijktijdig klaar zijn. Het construeren van de Carbonara komt zeer nauwkeurig. Alle handelingen dienen elkaar snel en juist op te volgen om tot een perfecte Carbonara te komen.

4Als de pasta 'al dente' is, giet je deze af en doe je de pasta terug in de pan. Schep de pancetta uit de koekenpan bij de pasta samen met een klein beetje spekvet. Roer het geheel gelijk goed door om te voorkomen dat de pasta gaat plakken. Pak dan het mengsel van ei, kaas, peper en zout en giet dit langzaam over de pasta heen terwijl je blijft roeren. Dit is essentieel want indien je niet goed roert, kan het ei gaan stollen en er dient zich een mooie romige saus te ontstaan, geen omelet.

5Om tot een goede Carbonara te komen giet je het mengsel van ei beetje bij beetje bij de pasta. Als je dit in 1x doet, loop je het risico dat de verhouding tussen de pasta en het ei niet klopt en wordt de Carbonara niet dik en romig genoeg. Dien de Pasta Carbonara op en bestrooi rijkelijk met peper, nog een klein beetje kaas en wat peterselie voor de kleur. Het oog wil tenslotte ook wat. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.