Soep recepten

Alles over Italiaanse soep recepten

Als je aan de Italiaanse keuken denkt, dan is soep waarschijnlijk niet het eerste wat je te binnen schiet. En dat is natuurlijk ook logisch, want pizza, pasta, lasagne en risotto zijn natuurlijk veel kenmerkender voor de Italiaanse keuken dan soep dat is. Toch is er wel degelijk ruimte voor soep binnen de Italiaanse eetgewoonten en hieruit zijn dan ook een flink aantal lekkere soep recepten voortgevloeid.

Een Italiaans soep recept is toch net even anders dan de soep recepten die wij in Nederland kennen. Wanneer er in Italië soep wordt gegeten dan is dit vaak een maaltijdsoep. Overdag wordt er een enorme pan soep bereid en deze pan staat ’s avonds dan in het midden van de tafel, zodat de hele familie er dan lekker van kan genieten. De inhoud van de pan is vaak rijkelijk gevuld en aardappelen en bonen zijn graag geziene gasten wanneer er soep in het spel is. En je snapt het al, dit zijn natuurlijk niet de licht verteerbare ingrediënten, maar juist die vulling die er voor zorgt dat soep ook echt een maaltijd vormt.

Het grootste verschil met de soep recepten die wij in Nederland kennen is dat ‘die van ons’ vaak worden gegeten bij brood of als voorgerecht in een restaurant. Een logisch gevolg hiervan is dat deze veel minder vullend is. Vaak is dit een bouillon welke wordt aangevuld met andere ingrediënten zoals groenten of wat kleine stukjes vlees. En indien de soep gebonden is, dan is dit vaak licht gebonden. Een verschijnsel waar wij in Nederland helemaal gek van zijn, maar wat je in een Italiaans soep recept nooit tegen zult komen, zijn grootmoeders gehaktballetjes. Ook al vinden wij dit hier nog zo lekker, in Italië gaat dit echt niet gebeuren.

Zelf Italiaanse soep maken

Soep is een van mijn favoriete gerechten om te maken. Als het aan mij ligt eet ik iedere dag wel een lekker soepje. Bij voorkeur niet om 16.00 uur als het bekende ‘cup a soup moment’ is aangebroken, maar het liefste al ruim daarvoor, dus tussen de middag. In de ideale wereld maak ik daarom ook het liefst iedere dag vers gemaakte soep, maar helaas komt dit er niet altijd van en moet er ook wel eens worden uitgeweken naar een alternatief uit een zakje. In het kader van de calorieën is dit vaak een bouillonnetje, maar af en toe een zakje is er ook wel bij moet ik eerlijkheidshalve bekennen. En soms zelfs gewoon ordinair met gehaktballen… Maar goed, dat terzijde we gaan het nu hebben over de lekkerste Italiaanse soep recepten.

De lekkerste soep recepten

Nu je de belangrijkste verschillen weet tussen de wijze waarop soep in Italië wordt gegeten en hoe het er in onze keuken aan toegaat, gaan wij dieper in op onze favoriete Italiaanse soep recepten. Logischerwijs mag het recept voor echte Italiaanse tomatensoep natuurlijk niet ontbreken, dus dit is het eerste soep recept waar we mee aan de slag gaan.

Een echte Italiaanse tomatensoep bestaat natuurlijk voornamelijk uit de lekkerste verse tomaten die tijden lang in de Mediterraanse zon hebben kunnen rijpen. Helaas is het voor ons Nederlanders lastig om aan tomaten te komen die van deze top kwaliteit zijn. Als je ervoor kiest om gebruik te maken van verse tomaten, zoek dan de meest rijpe tomaten uit in de supermarkt of bij de biowinkel. Bewaar de tomaten vooral niet in de koelkast, maar juist op een warme plek, zodat deze nog goed verder kunnen rijpen. Je kunt de tomaten ook gerust nog een aantal dagen laten liggen, want de smaak van dit Italiaanse soep recept wordt hierdoor alleen maar beter. Mocht je minder tijd of geduld hebben, dan is het verstandiger om voor gepelde tomaten uit een blikje te kiezen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je gepelde tomaten van een echt Italiaans merk koopt in de winkel of in een Italiaanse delicatessenzaak, dan ben je er van verzekerd, dat deze bomvol smaak zitten. Geen verkeerde optie, geloof mij!

Voor het bereiden van dit Italiaanse soep recept mogen de nodige ingrediënten natuurlijk niet ontbreken, want ook dit recept wordt doorgaans als maaltijdsoep gegeten. Je begint met het verwarmen van een grote soeppan met daarin een klein beetje olijfolie. Als de olijfolie warm is, fruit je hierin een teentje knoflook en een paar grof gesneden sjalotten. Na 2 tot 3 minuten doe je ook dun gesneden ringetje van 3 preien in de pan en kleine blokjes van 1 winterpeen. Zorg er wel voor dat je deze eerst grondig schoonmaakt. Na nogmaals een paar minuten doe je ongeveer een kilo tomaten in de pan samen met de basilicum en peterselie. Voeg dan ook een liter groentebouillon toe en laat de soep een uurtje zachtjes koken. Na een uur pureer je alle ingrediënten, zodat er een stevige massa ontstaat. Proef of je tevreden bent over de smaak en voeg zeezout en vers gemalen peper toe om de puntjes op de welbekende ‘i’ te zetten. Dit Italiaanse soep recept is hiermee helemaal klaar.

Snelle & vooral eenvoudige tomatensoep

Mocht je niet zo veel tijd hebben als is benodigd voor het bovenstaande recept, dan is er nog een prima alternatief voor snelle eenvoudige tomatensoep. Voor dit recept voor tomatensoep heb je slechts 4 ingrediënten nodig. Dit zijn gepelde tomaten uit een blikje, een ui, zeezout en wat olijfolie. Simpel toch? Voor dit recept begin je met het verwarmen van de wat olijfolie in een koekenpan. Vervolgens doe je de fijngesneden ui in de olijfolie en fruit je deze voor de duur van zo’n 2-3 minuten. Als de smaak van de ui goed is losgekomen, doe je ook de gepelde tomaten in de pan. Plet de gepelde tomaten in de pan en voeg wat zeezout toe. Laat de inhoud van de pan korte tijd zachtjes pruttelen, zodat de smaak van de soep zich goed kan ontwikkelen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, doe je de inhoud van de pan in een staafmixer. Dit kan al na 5 minuten, maar hoe meer tijd je uittrekt om de tomatensoep smaak te laten krijgen, hoe beter het resultaat logischerwijs is. Pureer de tomaten in de staafmixer tot een mooie gladde tomatensoep. Als je van plan bent om de tomatensoep helemaal te perfectioneren, dan kun je deze ook nog door een zeef halen. Maar goed, dit is optioneel. Eventueel kun je de soep van extra veel smaak voorzien door nog een basilicumolie te maken. Dit doe je door een handje basilicum te pureren met een staafmixer samen met wat olijfolie en zeezout. De groene olie die hierdoor ontstaat, kun je perfect serveren in combinatie met de tomatensoep. Wat vooral erg lekker is, is om deze olie door de soep te roeren. Enjoy!

Italiaanse broodsoep

Broodsoep is echt zo’n typisch Italiaanse fenomeen. Italianen maken er sowieso een ware kunst van om oud brood nooit weg te gooien, maar juist te gebruiken om extra lekkere recepten en gerechten mee te maken. Oud brood wordt vaak verwerkt tot broodkruim voor over de pasta of over de groente, maar wat veel mensen buiten Italië niet weten ook voor in de soep. Ook bij het bereiden van soep wordt het brood vaak is helemaal knapperig gebakken met wat olijfolie, zodat het uiteindelijke gerecht extra veel smaak krijgt.

Het bekendste voorbeeld van broodsoep is waarschijnlijk Pappa al Pomodoro. Soepen met brood worden in het Italiaans vaker aangeduid als ‘Pappa’ en de trouwe lezers van deze website weten inmiddels dat het woord ‘Pomodoro’ tomaat betekent. De betekenis van Pappa al Pomodoro is daardoor gemakkelijk te verklaren namelijk broodsoep op basis van tomaat. Van oorsprong komt dit soep recept uit het Toscaanse plaatsje Siena. Siena staat niet alleen bekend om de jaarlijks terugkerende Palio, maar ook vanwege het gebruik van brood in haar recepten. Dit recept is eenvoudig te maken. Nadat het brood in plakken is gesneden en is gegrild of in de oven is geweest met wat olijfolie, gaat deze de pan in samen met 800 gram tomaten of 800 milliliter tomatensaus. Daarnaast voeg je nog een liter groentebouillon toe en uiteraard moet je niet vergeten om de soep gelijk om smaak te brengen met vers gemalen peper, zeezout, maar ook met een klein beetje suiker. Breng de inhoud van de pan daarna aan de kook en laat deze zo’n 45-60 minuten op het vuur staan. Als de soep nog 10 minuutjes moet, voeg je ook wat gekneusde blaadjes basilicum toe. Nadat je hebt opgeschept, leg je er tevens een blaadje basilicum op ter garnering. Geniet van dit lekkere recept voor Italiaanse broodsoep.

Het recept voor courgettesoep

Een van de meest populaire ingrediënten in de Italiaanse keuken is onze langwerpige groene vriend de courgette. En het Italiaanse woord voor dit ingrediënt is eigenlijk nog leuker, namelijk ‘Zucchini’. Dit spreek je uit als soe-kie-nie. Courgette is familie van de komkommer en dat zie je ook duidelijk terugkomen in de vorm. In tegenstelling tot de komkommer wordt deze groene groente doorgaans warm geserveerd. Dit verklaart ook warm je courgettesoep wel tegenkomt en voor zover ik weet, ik zelf nooit komkommersoep heb gegeten.

Maar dan de grote vraag, hoe maak je zelf het lekkerste soep recept met courgette. Zoals wel vaker aangeven is het van belang om te werken met de lekkerste verse ingrediënten. Dus doe vooral je goed je best om deze bij elkaar te sprokkelen op de markt en in eventuele delicatessenwinkels. Dit zijn in ieder geval de ingrediënten die je nodig hebt.

Voordat je aan de slag gaat, hierbij eerst de stappen voor dit soep recept uitgelegd.

Snijd de courgette in blokjes en doe deze samen met de grof gesneden ui en knoflook in een ovenschaal. Besprenkel de inhoud van de ovenschaal met wat olijfolie en voeg ook wat zeezout en vers gemalen peper toe. Zet de schaal in de oven voor de duur van zo’n 45 minuten. Ondertussen verwarm je de groentebouillon.

Hevel de inhoud van de ovenschaal over in een blender of staafmixer. Voeg een deel van de bouillon toe en pureer de courgette tot een mooie gladde soep.  Wat je wilt voorkomen, is dat de soep in een keer veel te dun wordt. Daarom is het slimmer om de bouillon geleidelijk toe te voegen, zodat je meer controle hebt. Persoonlijk vind ik een courgettesoep geslaagd als deze enigszins is gebonden, maar deze hoeft wat mij betreft niet al te dik te zijn. Dus lekker vloeibaar! Nadat je dit recept af is en je hebt het opgediend, is het altijd leuk en bovendien ook lekker om nog een klein beetje olijfolie er overheen te sprenkelen. Geniet in ieder geval van dit lekkere soep recept!

Recept voor paprikasoep

Paprika is ook zo’n ingrediënt dat niet weg is te denken uit de Italiaanse keuken. Het Italiaanse woord voor paprika is bijna net zo mooi als soe-kie-nie; Zucchini, betekent courgette. De vertaling is namelijk ‘Pepperoni’. Het grappige aan dit woord is dat het vaak tot grote verwarring leidt. Het Nederlandse woord wat het dichtste bij Pepperoni lig, is het woord ‘peper’. Al snel wordt daarom gedacht dat wanneer je bijvoorbeeld in een echte Italiaanse pizzeria een ‘pizza pepperoni’ bestelt, je een pizza krijgt met pepers. Dit is dus niet het geval. Als het goed is, krijg je dan namelijk een pizza met paprika…

Maar goed genoeg over de vertaling, terug naar het soep recept met ‘Pepperoni’ in de hoofdrol. Paprikasoep is een van onze favoriete soep recepten. Dit is het recept voor de meer gebonden variant waarin ook de aardappel een belangrijke rol speelt. Hierbij het overzicht met de ingrediënten:

Dit recept maak je in slechts een aantal simpele stappen:

Dit soep recept is super eenvoudig om te maken. Doe de paprika’s, de aardappelen, de rode ui en de tomatenpuree in een pan samen met groentebouillon. Laat de soep een klein uurtje zachtjes doorkoken. Vervolgens pureer je inhoud van de pan tot een mooie gladde soep met behulp van een staafmixer of een blender. Proef of je tevreden bent over de smaak en voeg zeezout en peper toe. Eigenlijk is het recept hiermee al helemaal klaar. Dien de soep op, schep er een klein beetje room bij en garneer met wat verse bieslook. Buon appetito!