7x Italiaanse paddenstoelen recepten

Geplaatst op 20 november 2021 door Tjerk KleismaGeen reacties
Paddestoelen risotto met salie

De Italiaanse keuken weet goed raad met paddenstoelen. Ze smaken nu eenmaal heerlijk bij rijst en pasta. We zochten de zeven lekkerste gerechten voor je uit en geven tips voor het geval je minder koolhydraten wil binnenkrijgen. Hieronder vind je de 7 lekkerste Italiaanse paddenstoelen recepten.

  1. Gebakken paddenstoelen
  2. Truffelrisotto
  3. Paddenstoelenrisotto met salie
  4. Risotto met champignons
  5. Pasta met truffel
  6. Ragu alla Bolognese
  7. Paste met champignons

1. Gebakken paddenstoelen

Gebakken paddestoelen

Ken je eekhoorntjesbrood? Bij de supermarkt kun je deze eetbare paddenstoel in gedroogde vorm kopen. De nootachtige smaak van deze boleet komt goed tot zijn recht in dit recept, dat volgens Italiaanse eenvoud verder enkel knoflook, zout en peper bevat.

2. Truffelrisotto

Truffelrisotto

Risotto is op-en-top Italiaans en truffelrisotto helemáál. Deze paddenstoel met zijn bijzondere aroma en vorm kun je in ons land moeilijk vers verkrijgen. In dit recept gebruik je daarom truffeltapenade.

Parmezaanse kaas van de beste kwaliteit mag natuurlijk niet ontbreken. Deze kaas staat ook bekend als Parmigiano Reggiano. Als je last hebt van koemelkproducten, dan is Pecorino Romano een goed alternatief. Deze schapenkaas heeft net zo’n pittige smaak.

De basis van risotto bestaat uiteraard uit rijst. Wil je meer gezonde vezels binnenkrijgen, kies dan voor zilvervliesrijst. Dat geeft dit smakelijke gerecht meteen een lekkere bite.

Als je aan het afvallen bent, dan kun je voor dit gerecht het beste bloemkoolrijst gebruiken. Dan krijg je minder koolhydraten binnen en dat is goed voor je gewicht. De witte wijn kun je in dit geval vervangen door witte wijnazijn. Dat levert dezelfde smaak op, maar dan zonder de snelle koolhydraten.

3. Paddenstoelenrisotto met salie

Paddestoelen risotto met salie

In deze heerlijke risotto gebruik je verschillende paddestoelen. Denk aan eenhoorntjesbrood, bundelzwam, kastanjechampignon, koningsoesterzwam, shiitake en witte beukenzwam. Het krachtige aroma van al deze soorten gaat goed samen met de warme, kruidige smaak van salie.

Je kunt de smaak van het gerecht nog intensiveren door paddenstoelen bouillon te gebruiken, maar gewone groentebouillon kan ook prima. Italiaanse kaas voegt een krachtig aroma toe en citroensap brengt lichtheid en frisheid in het geheel.

Gebruik zilvervliesrijst voor gezonde vezels en vervang de wijn door wijnazijn als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen.

4. Risotto met champignon

Risotto met champignon

Risotto kan ook erg lekker zijn met ‘gewone’ witte champignons en kastanjechampignons. De smaak is misschien minder intens dan met andere paddenstoelen, maar je geniet vast net zo van dit lekkere gerecht.

De intense smaak van Italiaanse kaas ontbreekt natuurlijk niet in dit recept. Pecorino is bovendien gemaakt van schapenmelk en daardoor zacht voor je darmen. Met zilvervliesrijst en witte wijnazijn in plaats van witte wijn heb je een ultragezond gerecht om je vingers bij af te likken.

5. Pasta met truffel

Pasta met truffel

Als je van pasta met champignons houdt, dan houd je zeker ook van pasta met truffel. Als je verse truffels kunt krijgen, is dat natuurlijk heerlijk. Truffeltapenade is vrijwel net zo lekker.

Naast deze ingrediënten heb je niets anders nodig dan een teentje knoflook peper, zout en boter. En de pasta niet te vergeten. Kies volkoren tagliatelle voor de vezels of ga voor spaghetti van gele linzen of courgette. Gebruik de laatste optie als je wil afvallen, want deze bevat weinig koolhydraten.

6. Ragu alla Bolognese

Ragu alla Bolognese

Ragu alla Bolognese is een traditioneel recept. Iedere familie in Bologna en haar omgeving bereidt dit recept op een andere wijze. Een enkele keer komt het voor dat er paddenstoeltjes aan dit lekkere recept worden toegevoegd. Dit geeft het gerecht een nog meer uitgesproken smaak.

7. Pasta met champignons

Pasta champignons

Pasta en champignons is een bijzonder goede combinatie. Helemáál met romige ricotta erbij. In dit recept worden kastanjechampignons gebruikt omdat ze net wat meer smaak hebben dan gewone witte champignons.

Kies volkoren pasta voor de vezels of courgetti als je je inname van koolhydraten naar beneden wil brengen. Bijvoorbeeld als je wil afvallen of je bloedsuikerspiegel op een stabiel niveau wil houden. En boven alles: geniet ervan!

Dit artikel is een bijdrage van Annemiek van Puurfiguur.nl.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.